„Pančići i Rančići“ na pirotskom dijalektu

PIROT – U Narodnom pozorištu u Pirotu počele su pripreme komada pod nazivom  „Pančići i Rančići“, pirotskog autora Srbislava Minkovića, koji je pisan na lokalnom pirotskom dijalektu.

U ovoj komediji igra ceo ansambl a režija je poverena dugogodišnjem glumcu domaćeg pozorišta Slobodanu Aleksiću, koji u predstavi igra jedan od likova.

Premijera je sredinom decembra i ovo će biti druga premijera u novoj pozorišnoj sezoni.

Direktor Pozorišta Gradimir Filipović rekao je agenciji „juGmedia“ da su se odlučili za komad pirotskog autora pisan na dijalektu jer su takve predstave uvek rado gledane.

„Ovaj novi komad uklapa se u ideju pozorišta da bar jednu predstavu u sezoni i maju na dijalektu.Dijalekt treba negovati. I dalje ćemo na repertoaru imati ovakve predstave“, kazao je Filipović.

Dugogodišnji glumac u Pozorištu Slobodan Aleksić posle rezzije komada Jovana Mijalkovića „Kome dadomo Koviljku“, takodje pisanog na dijalektu, prihvatio se rezzije ovog komada i novog izazova.

„Reč je o komediji karaktera naših ljudi a tema je zavadjenost dveju porodica i zabranjena ljubav pirotskih Romea i Julije. Radimo isključivo sopstvenim snagama. Uvek sam govorio da treba negovati lokalni dijalekt kojim se govori u Pirotu, kao što to čine Niš, Vranje ili Leskovac. Zagovornik sam da uvek imamo na reteproaru bar jednu predstavu godišnje pisanu pirotskim dijalektom“, istakao je Aleksić, dodajući da su Kapulet i Montegi u predstavi iz pirotskog naselja Prčevac.

U predstavi igraju Slobodan Aleksić, Zoran Živković, Milan Nakov, Aleksandar Radulović, Natalija Geleban, Aleksandra Stojanović, Tijana Petrović i Danijela Ivanović.