Pantomima ponovo među Vranjancima

Vranje će po šesti put biti domaćin  Međunarodnog festivala pantomime ‘“P(h)antomfest “ ,koji će svečano biti otvoren  večeras od 20 časova.

Tako će najčuvenjieg pisca iz Vranja po prvi put igrati gluve i nagluve osobe i to u predstavi  bez reči

Početak festivala biće obeležen  zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke , presecanje zamišljene crvene vrpce , a odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime po motivima priče Borisava Bore Stankovića „Prva suza“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

Iste večeri, odmah nakon „Prve suze“, od 21 sat biće izvedena  predstava „Van mesta“ , Gerasima Dišlijeva. Poznati pantomimičar iz Pariza i svojevremeno asistent čuvenog Marsela Marsoa prikazaće jezikom teatra, pokreta i pantomime avanture običnog čoveka bačenog u „neobičnost“ pozorišta.

Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće američka pantomimičarska zvezda Bil Bauers sa predstavom „Više od reči“, dok će mladi na štandu „Evropa to si TI“ moći da se informišu o mogućnostima za školovanje, usavršavanje i volontiranje u zemljama Evropske Unije.

Prateći program predviđa da Bil Bauers u toku dana , pre zvaničnog otvaranja, održi prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „Pantomimičar na putu: Putovanje sa Bilom Bauersom“, u Američkom kutku.

A dnevni događaj biće obogaćen i za nastup  makednosnog pantomimičara Meta Janakievskog, koji će tokom sutrašnjeg dana izvesti eksperimentalni program „Pantomima izlazi na ulicu“.

Ovog puta on će u pešačkoj zoni Glavne ulice u Vranju od 13 časova igrati „običnog pantomimičara“ raspoloženog za „razgovor“.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Vranje, Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu i program Evropski PROGRES, koji finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske.

Milan Zdravković