Parastos i venci za nastradale u napadima NATO-a 1999. godine

Pаrаstosom i polаgаnjem venаcа nа spomen kаpelu žrtvаmа rаtovа od 1991. godine i spomenik posvećen žrtvаmа NATO bombаrdovаnjа, u Nišu je obeleženo 19 godina od početka napada NATO snaga na SR Jugoslaviju.

Počast nastradalima odali su članovi njihovih porodica, predstavnici Vojske Srbije predvodjeni komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, predstavnici policije, grada i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, Srpsko-ruskog humanitarnog centra i predstavnici boračkih udruženja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je  ovom prilikom istakao da se 19 godina sa bolom sećamo najtežih vremena moderne srpske istorije.

Ne možemo da zaboravilo proleće koje nije budilo život, već je donosilo stradanje i patnju. Ne zaboravljamo 78 dana ubijanja, smrti i rušenja„, rekao je Bulatović.

On je rekao da danas imamo Srbiju koja se gradi, razvija i bori za mesto u regionu koje joj pripada.

Tokom agresije NATO-a u Nišu je živote izgubilo 56 ljudi, a preko 250 ih je bilo ranjeno. Mnogi su ostali teški invalidi.

Na Niš je pored velikog broja raketa i avionskih projektila bačeno i preko 400 kontejnera sa kasetnim bombama,  zabranjenih svim medjunarodnim konvencijama o ratovanju.

Od kasetnih bombi koje su bačene  kod glavne gradske pijace i Kliničkog centra poginulo je 16 gradjana a ranjeno više od 70 osoba. Medju nastradalima je bila i mlada žena u sedmom mesecu trudnoće.