U selu Krupac kraj Pirota održana gastronomsko-turistička manifestacija “Jagnjijada”

Pečena jagnjetina se topi u ustima

"Nema posebne tajne u pečenju jagnjeta na ražnju, osim da se dobro usoli i da je meso kvalitetno. Najbolje je jagnje težine od 26 do 32 kilograma. Peče se jedno četiri sara. Krenuli smo rano ujutru i posetioce dočekali sa mirisom pečene jagnjetine kome niko ne može da odoli”

U selu Krupac kraj Pirota, jednom od najvećiih ovdašnjih sela, danas je održana je treća po redu gastronomsko-turistička manifestacija “Jagnjijada”, kojoj su pored posetilaca iz cele Srbije prisustvovali i gosti iz Bugraske.

Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije sela u pripremi pečenje jagnjetine, po čemu su Piročanci na daleko čuveni, ali i želja da ona postane jedna od značajnijih manifestacija u ovom delu Srbije.

Posetioci su, naravno, jagnjetinu mogli da probaju i kupe, a njihovi najčešći komentari su bili “da je to specijalitet koji se topi u ustima i da mu nema ravne“.

Ne kaže se uzalud da od  naše pirotske jagnjetine nema bolje i zaista važi ono nepisano pravilo da je toliko slatko da i prste poližeš”, komentariše jedan od posetilaca iz Pirota.

Brend do brenda

Na otvaranju “Jagnjijade” obratili su se gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i predsednik MZ Krupac Saša Zlatković.

Pošto ovih dana nije bilo lepo vreme bilo je i dosta problema oko organizacije. Ovakve manifestacije su potrebne gradu i selima. Imamo  Festival staroplaninskih jela u Temskoj i Izložbu ranije i vina u Izvoru. Podržavamo napore Mesne zajednice Krupca da istraju u organizaciji Jagnjijade jer je jagnje jedan od  brenda po kome je Pirot poznat. Ovaj prostor pored Nišave ćemo još bolje urediti a organizatorima želim da “Jagnjijada” postane tradicionalna”, rekao je Vasić.

Saša Zlatković kaže da su zbog lošeg vremena jednom pomerali termin održavanja Jagnjijade, a danas nije krio zadovoljstvo.

Poslužilo nas je i lepo vreme. Došlo je dosta ljudi a ovaj prosotor pored Nišave je pravo mesto za održavanje jedne ovakve manifestacije na kojoj ima i štandova domaće radinosti”, istakao je Zlatkoviić.

Tajna ukusa jagnjećeg pečenja

Nemanja Davidović i Milan Denčić sa ekipom još oko tridesetak drugara pekli su dva jagnjeta na ražnju.

Naša ekipa je zaista brojna a dali smo joj naziv ’Ipak se okreće’. Prvi put smo ovde i došli smo da se lepo družimo i zabavimo”, veli Milan, a Nemanja dodaje da su od ranog jutra krenuli sa pripremama za pečenje.

Ovde je super i  baš uživamo. Ovakve manifestacije treba negovati”, dodaje obaj majstor na ražnju.

Meštanin Radiša Stefanović učestvuje od početka “Jagnjijade”.

Nema posebne tajne u pečenju jagnjeta na ražnju, osim da se dobro usoli i da je meso kvalitetno. Najbolje je jagnje težine od26 do 32 kilograma. Peče se jedno četiri sara. Krenuli smo rano ujutru i posetioce dočekali sa mirisom pečene jagnjetine kome niko ne može da odoli” kaže Stefanović.

“Jagnje” obilazi štandove

Meštanin Ilija Pešić, maskota Jagnjijade, obučen u kostimu nalik jagnjećoj koži sve vreme Jagnjijade obilazi štandove. Sa sobom nosi klopotar koji obično oko vrata nose ovce i bleji. “To je naš marketinški trik da privučemo što više posetilaca”, kaže Ilija, koga zbog kostima u kome je obučen zovu jagnje.

Organizatori „Jahnjijade“ su Savet Mesne zajednice sela Krupac,Turistička organizacije Pirota, Udruženja žena “Klok” i Udruženja “Vidlič” a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.

Zoran Panić

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Leskovačnka
27.05.2017. 22:15

MMMMMM, Jednom sam jednom u restoranu na onom njihovom brdu