U selu Krupac kraj Pirota, jednom od najvećiih ovdašnjih sela, danas je održana je treća po redu gastronomsko-turistička manifestacija “Jagnjijada”, kojoj su pored posetilaca iz cele Srbije prisustvovali i gosti iz Bugraske.
Cilj ove manifestacije je očuvanje tradicije sela u pripremi pečenje jagnjetine, po čemu su Piročanci na daleko čuveni, ali i želja da ona postane jedna od značajnijih manifestacija u ovom delu Srbije.
Posetioci su, naravno, jagnjetinu mogli da probaju i kupe, a njihovi najčešći komentari su bili “da je to specijalitet koji se topi u ustima i da mu nema ravne“.
“Ne kaže se uzalud da od naše pirotske jagnjetine nema bolje i zaista važi ono nepisano pravilo da je toliko slatko da i prste poližeš”, komentariše jedan od posetilaca iz Pirota.
Brend do brenda
Na otvaranju “Jagnjijade” obratili su se gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i predsednik MZ Krupac Saša Zlatković.
“Pošto ovih dana nije bilo lepo vreme bilo je i dosta problema oko organizacije. Ovakve manifestacije su potrebne gradu i selima. Imamo Festival staroplaninskih jela u Temskoj i Izložbu ranije i vina u Izvoru. Podržavamo napore Mesne zajednice Krupca da istraju u organizaciji Jagnjijade jer je jagnje jedan od brenda po kome je Pirot poznat. Ovaj prostor pored Nišave ćemo još bolje urediti a organizatorima želim da “Jagnjijada” postane tradicionalna”, rekao je Vasić.
Saša Zlatković kaže da su zbog lošeg vremena jednom pomerali termin održavanja Jagnjijade, a danas nije krio zadovoljstvo.
“Poslužilo nas je i lepo vreme. Došlo je dosta ljudi a ovaj prosotor pored Nišave je pravo mesto za održavanje jedne ovakve manifestacije na kojoj ima i štandova domaće radinosti”, istakao je Zlatkoviić.
Tajna ukusa jagnjećeg pečenja
Nemanja Davidović i Milan Denčić sa ekipom još oko tridesetak drugara pekli su dva jagnjeta na ražnju.
“Naša ekipa je zaista brojna a dali smo joj naziv ’Ipak se okreće’. Prvi put smo ovde i došli smo da se lepo družimo i zabavimo”, veli Milan, a Nemanja dodaje da su od ranog jutra krenuli sa pripremama za pečenje.
“Ovde je super i baš uživamo. Ovakve manifestacije treba negovati”, dodaje obaj majstor na ražnju.
Meštanin Radiša Stefanović učestvuje od početka “Jagnjijade”.
“Nema posebne tajne u pečenju jagnjeta na ražnju, osim da se dobro usoli i da je meso kvalitetno. Najbolje je jagnje težine od26 do 32 kilograma. Peče se jedno četiri sara. Krenuli smo rano ujutru i posetioce dočekali sa mirisom pečene jagnjetine kome niko ne može da odoli” kaže Stefanović.
“Jagnje” obilazi štandove
Meštanin Ilija Pešić, maskota Jagnjijade, obučen u kostimu nalik jagnjećoj koži sve vreme Jagnjijade obilazi štandove. Sa sobom nosi klopotar koji obično oko vrata nose ovce i bleji. “To je naš marketinški trik da privučemo što više posetilaca”, kaže Ilija, koga zbog kostima u kome je obučen zovu jagnje.
Organizatori „Jahnjijade“ su Savet Mesne zajednice sela Krupac,Turistička organizacije Pirota, Udruženja žena “Klok” i Udruženja “Vidlič” a pod pokroviteljstvom Grada Pirota.
Zoran Panić
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
MMMMMM, Jednom sam jednom u restoranu na onom njihovom brdu