Pesnički čas danas i sutra u Vlasotincu

Pesnici Dragoljub Ćulafić i Slavka Grujičić iz Beograda, Branimir Rosić iz Novog Sada i učitelj Borisav Stanković, gosti su 26.Pesničkog časa koji se danas i sutra održava u Vlasotincu.

Ova jedinstvena manifestacija učiteljstvu u čast okuplja pesnike i propagira njihovo druženje s decom kako bi ih podstakla na kreativnost u pisanju, ali i na čitanje knjiga.

“Knjiga nikada neće izgubiti bitku sa elektronskim medijima. Današnja deca imaju znanja različita od naših i to treba iskoristiti na pravi način. Ja nikada ne savetujem oduzimanje telefona, zabranu računara, ali savetujem doziranu upotrebu i onda treba ponuditi deci i druge sadržaje”, rekla je na prijemu kod predsednika opštine pesnikinja za decu iz Beograda Slavica Grujičić.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović kaže da ima puno mladih ljudi zainteresovanih za pisanje, što je i dokazano sinoć prilikom prezentovanja rezultata literarnog konkursa „Stih za Ogija“.

“Takođe i prilikom pisanja poezije na dijalektu u okviru istoimenog projekta koji opština Vlasotince sprovodi. Verujem da od čitanja knjiga ne treba odustajati bez obzira na sve prednosti modernih komunikacija”, naglasio je Todorović.

Pesnici su se danas družili sa decom u Osnovnoj školi „8.oktobar“,  a sutra se druže sa učenicima i profesorima u Osnovnim školama „Siniša Janić“ i „Sveti Sava“ u Gložanu.

Večeras u 19 sati je pesničko veče u sobi stare srpske grafike u muzeju, a sutra ujutru pesnici će u vlasotinačkoj crkvi zapaliti sveće za pokoj duše preminulim vlasotinačkim prosvetarima.

“Pesnički čas je jedinstvena manifestacija koja je u proteklih 26 godina okupila pesničku elitu Srbije i koja svake godine podseća na značaj učitelja i učiteljstva u obrazovanju dece”, istakao je direktor Kulturnog centra u Vlasotincu Boban Dimitrijević.