Peti uspon na Radan

U organizaciji Planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika, u subotu 28. jula održan je peti po redu  uspon na planinu Radan koji je, prema mišljenju svih učesnika, besprekorno organizovan.

Uspon se organizuje, sada već i tradicionalno, u čast Ivana Kosančića, jednog od najvećih srpskih junaka

Ova planinarska bajka uvrštena je i u kalendar Planininarskog saveza Srbije pa je i broj učesnika odgovarao organizaciji. Po slobodnoj proceni većine prisutnih, na vrh Radana popelo se oko 500 planinara i rekreativaca koji su pojedinačno ali i porodično došli i uzeli učešće u ovoj manifestaciji a valja istaći da je bilo i gostiju iz Slovenije.

Kružna staza, dužine oko 12 kilometara vodila je od sela Borince do crkve Ognjene Marije potom kroz gustu stoletnu bukovu šumu do vrha Sveti Petar (1150m).

Posle odmora na ovom vrhu, na kome je još u vreme Justinijana Prvog bila izgrađena crkva učesnici su se prebacili na vrh Kamen (1050 m) sa koga se pruža  najlepši vidik.

Valja istaći da su organizatori iz Planinarsko-biciklističkog kluba „Zmaj sa Radana“ za sve učesnike priredili i prava iznenađenja, jer su uspeli da u srce Radana dostave i sačekaju planinare sa osvežavajućim napicima a pri samom kraju staze, još uvek u šumi, posebno iznenađenje bili su sladoledi za sve učesnike koji su na mestu gde su deljeni učesnicima delovali prosto nestvarno.

Iz PBK „Zmaj sa Radana“ najavljuju nove manifestacije već u septembru o čemu će blagovremeno obavestiti putem svoje fejsbuk stranice.