Pihtije se krčkale u Niškoj Banji

NIŠ – Na centralnom šetalištu u Niškoj Banji danas je otvorena tradicionalna, osma po redu „Pihtijada“. U pripremanju pihtija ovoga puta nadmetalo se pet ekipa, a one su stari sprski specijalitet pripremale u isto toliko kazana.

Među takmičarima nalazile su se domaćice iz Udruženja žena „Srce“ i Udruženja žena Kruna, iz penzionerske organizacije Niške Banje, iz Gadžinog Hana i Svrljiga.

Posetioci manifestacije mogli su da degustiraju kuvanu rakiju, pihtije koje su takmičari već pripremili prethodnih dana i stare kulinarske specijalitete. Najveseliji posetioci su ovu riliku iskoristili i da zaigraju kolo na šetalištu, dok je za neke ovo bila prilika da nauče kako se u niškom kraju pripremaju pihtije.

„Najbolje pihtije pripremaju se u Niškoj Banji, a tajna je u banjskoj vodi“, kaže poznati snimatelj Nikola Bata Belević, koji je osmislio „Pihtijadu“ i koji godinama istrajava u  njenoj organizaciji.

Danijela Petrović iz Udruženja žena „Kruna“ objašnjava da je za dobre pihtije neophodno skuvati nekoliko različitih vrsta mesa.

„Pored suvog svinjskog mesa, potrebno je i sveža svinjetina, junetina, ali i pileće noge. One pihtijama daju poseban šmek i garantovano ih „stežu““, naglašava Petrović.

Milica Savić iz Taskovića u opštini Gadžin Han, posetioce „Pihtijade“ upoznala je i sa običajima koje je nekada pratilo kuvanje pihtija.

„Pihtije su se ranije u ovom kraju kuvale isključivo na Krstovdan, da bi se sutradan na Bogojavljenje razmenjivale sa komšijama. Međutim, pre nego što bi odneli pihtije u komšiluk, ukućani su odlazili do česme u dvorištu ili u selu, tu se umivali vodom i kitili je dvećem“, objasnila je Savić.

Banjska „Pihtijada“ biće nastavljena sutra u podne, proglašenjem pobednika i degustacijom spremljenih pihtija.

                                                                  (Kraj)Mia

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar