Praznik pozorišta od 13. do 20. maja

Pirot domaćin 53. Festivala “Joakim Vujić“

Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ biće održan u Narodnom pozorištu u Pirotu od 13. do 20. maja, a u konkurenciji 53. Festivala je sedam predstava, saopšteno je danas u ovom teatru.

Pirotska pozorišna publika će videti najpre komad „Ribarske svađe“ Narodnog pozorišta Pirot koje otvara festival

Pred publikom će biti i predstave „Ujedinjenje ili smrt 1918“ Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i „Kralj Lir“ Narodnog pozorišta Užice. U zvaničnoj konkurenciji su i komad „Kir Janja“ u produkciji Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, „Revizor za jugoistok“, Šabačkog Pozorišta, „Ruža, uvela“ u izvodjenju ansambla Narodnog pozorišta „Bora Stanković” iz Vranja i predstava „Play Andrić, ili ljudi o kojima se ne može mnogo kazati“, Kraljevačkog pozorišta. Poslednjeg dana festivala, u čast nagradjenih je predstava „Nečiste sile“ Narodnog pozorišta iz Užica.

Joakim se vratio ponovo u naš grad i drago nam je što su naše pozorište u grad domaćini osmi put i što su nas u tome podržale kolege iz drugih pozorišta i Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije. Nadam se da ćemo kao i dosad biti dobri domaćini. Ovo je veliki dogadjaj za pozorište i grad i ljubitelje pozorišne umetnosti“, kaže direktor Pozorišta Gradimir Filipović.

Komplet ulaznica u pretprodaji je 2.200 dinara. Prema rečima organizatora Pozorišta Dejana Glišića, prodaja kompleta je do 10. maja, a zatim sledi prodaja pojedinačnih ulaznica

Umetnički direktor Pozorišta Aleksandar Radulović kaže da je pored osnovnog programa predvidjen i prateći prateći program.

Tokom trajanja festivala biće izložba pod nazivom “Close up-krupni plan“ Angeline Atlagić, kao I promocije tri knjige “Tragedija inicijacije ili nepostojani princ“ Ivana Medenice, “Nova srpska drama“ koju je priredio Zoran Djerić i “Prvoizvedenih pet“.Reč je o dramama nagradjenim na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu“, rekao je Radulović.

Selektor je pozorišni kritičar Aleksandar Milosaljević. O nagradama će odlučivati žiri u sastavu: Slavenko Saletović, reditelj, Filip Vujošević, dramaturg i Angelina Lukić, glumica. Moderator okruglog stola kritike je Olga Dimitrijević.

Zoran Panić