INTERVJU: Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić o programima i projektima za mlade i decu

Pirot je grad  po meri dece

Grad Pirot je još 2005. Godine usvojio Lokalnog plan akcije za decu (LPA), kao pilot projekat, 2006. godine otvorena je posebna budžetska linija za njegovu realizaciju, a o d 2007. godine počelo je finansiranje projekata putem javnog konkursa.

Šta to znači u praksi i šta sve grad daje deci i mladima?

Grad Pirot postao je grad po meri dece izradom Lokalnog plana akcije za decu kao pilot projekat. Sam LPA za decu nazvan je “ Pirot po meri dece “ zato što su osmišljeni strateški ciljevi koji će da poboljšaju kvalitet života dece. Iz sredstava namenjenih za finansiranje aktivnosti za realizaciju LPA za decu podržavaju se sve institucije koje se bave pitanjima dece, zdravstvene ustanove, obrazovne ustanove, predškolska ustanova, NVO sektor, kao i pojedinci stručnjaci koji osmišljavaju dobre projekte – ocenjuje u intervju za Jzgmediu gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Koliko godišnje u budžetu izdvajate za decu i mlade i šta sve finansirate?

Ima li dovoljno medijskih sadrzaja za mlade u medijima i šta može grad da učini da to bude još bolje?

Ima veliki broj medijskih sadržaja za decu i mlade kroz razne aktivnosti. U gradu imamo veliki broj klubova, organizacija sportskih, rekreativnih, takmičarskih. Sve realizovane aktivnosti se medijski promovišu kaže Vasić.

Tendencija Gradske uprave je poboljšanje položaja dece i porodica sa decom. Raspisujemo javni konkurs za finansiranje projekata za realizaciju LPA za decu. Izdvajamo za vantelesnu oplodnju, dajemo novčanu pomoć za lečenje dece uzrasta do 18 godina. Novina od prošle godine je što isplaćujemo jednokratnu pomoć deci korisnicima dečjeg dodatka koja polaze u prvi razred osnovne škole, kao i jednokratni roditeljski dodatak za prvo dete u iznosu od 10.000 dinara. Dajemo novčanu pomoć nezaposlenim majkama u iznosu od 36.000 dinara koja se isplaćuje u tri mesečne rate.  Isplaćujemo i novčanu pomoć za treće dete mesečno po 2.000 dinara, kao i 2.500 dinara po detetu mesečno samohranim roditeljima. Finansiramo besplatnu užinu za treće dete u porodici i deci korisnicima novčane socijalne pomoći osnovnoškolskog uzrasta. Za ove dve kategorije obezbeđujemo i besplatne udžbenike. Finansiramo studentske i sportske stipendije. finansiramo i besplatan boravak za treće dete u vrtiću, kao i deci korisnici novčane socijalne pomoći, deci sa smetnjama u razvoju i deci bez roditeljskog staranja. Plaćamo i prevoz učenicima srednjih škola. Za sva ova izdvajanja godišnje se iz budžeta grada izdvaja oko 60 miliona dinara.

Kakvo je mesto mladih u gradu i šta se sve čini da se oni posle školovanja vrate u Pirot i da se spreči migracija?

Kada je u pitanju slobodno vreme, mladi imaju Omladinski kulturni centar gde se realizuju brojni kulturni dogadjaji, poput koncerata i radionica. Kada je u pitanju zapošljavanje, u oblasti samozapošljavanja, ZIP centar pruža servise od davanja prostora do obuka – Biznis inkubacija. Takođe, preko Gradske uprave mladi imaju mogućnost radnog angažovanja putem stručne prakse. Grad Pirot dodeljuje studentske stipendije za deficitarna zanimanja. Preko NSZ i Grada Pirota dodeljuju se grantovi za samozapošljavanje.

 Kakve su šanse za njihovo zaposljavanje?

Preko ZIP centra i Udružena gradjana „Osveženje“ Grad Pirot je podržao razvoj JOB INFO CENTRA koji je u fazi razvoja, a koji će mladima pružiti pomoć u pronalaženju posla, baviće se i karijernim savetovanjem i drugim aktivnostima u oblasti zapošljavanja mladih– kaže za JUgmedia gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Zoran Panić

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar