Pirotski kačkavalj na najprestižnijem Međunarodnom sajmu u Italiji

Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ iz Pirota je uz 13 autentičnih proizvođača prehrambenih proizvoda iz cele Srbije odabrana da predstavlja Srbiju na Međunarodnom sajmu hrane i gastronomije “Terra Madre/Salone del Gusto” u Torinu, koji se održava od četvrtka 20. do ponedeljka 24. septembra.

Ova pirotska škola će na ovom prestižnom Međunarodnom događaju prezentovati pirotski kačkavalj, a direktor škole Nenad Đorđević kaže za Jugmedia da je ovo veliko priznanje za ovu školu.

“„Salone del Gusto“ nije samo najveći događaj na svetu posvećen hrani koja je održiva, kvalitetna i plod tradicionalnog znanja i iskustva gde učestvuje na hiljade izlagača, već je i prilika da se upoznamo sa poslednjim saznanjima i razmišljanjima o hrani zahvaljujući desetinama seminara i susretima proizvođača iz celog sveta. Tema i geslo ovogodišnjeg gastronomskog festivala je „Hrana za promenu“ sa naglaskom na uticaj hrane na zdravlje i životnu okolinu”, kaže Nenad Đorđević.

Đorđević dodaje da je samim pozivom na ovaj Festival, i svrstavanjem u red najznačajnijih promotera Srbije, Mlekarska škola je potvrdila zavidan nivo kvaliteta i poštovanje imena i renomea, ne samo kod nas, već i van granica naše zemlje.

Štand Mlekarske škole, pored brendiranog pirotskog kačkavalja, obogatiće i peglana kobasica i etno-proizvodi u saradnji sa firmom „Boem“ i Turističkom organizacijom Pirot.

Festival je bijenale međunarodne organizacije „Slow food“koja okuplja više od 160 zemalja i koja afirmiše internacionalne proizvođače, zajednice, kuvare, a posetioci će moći da uživaju u dobroj, izvornoj i kvalitetnoj hrani, održava se svake druge godine, a ove godine organizator predviđa najmanje 400. 000 posetilaca u toku pet dana trajanja manifestacije.

Podsećamo da se u Radionici Mlekarske škole kačkavalj proizvodi po originalnoj recepturi iz 1885. godine.

Škola je pre dve godine dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla – pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, u proizvodnji čuvenog pirotskog kačkavalja učestvuju đaci iz mnogih krajeva Srbije, a škola poseduje i dom u kome stanuju učenici koji dolaze iz drugih gradova.