Pirotski stvaralac objavio knjigu o starim zanatima

PIROT – Sakupljač narodnog blaga  Borisav Jovanović u etno studiji pod nazivom ’’Stari zanati Pirota i okoline’’ za dvadeset godina istraživanja uspeo je da prikupi podatke o 195 zanata u ovom kraju, od kojih je ostao mali broj i koji se postepeno gase.

„Dve decenije sam se bavio prikupljanjem gradje i ni jednog trenutka nisam želeo da odustanem jer je reč o vrlo zanimljivim podacima do kojih sam došao. Imao sam sreće da sam poznavao mnoge stare zanatlije i članove njihovih porodica koji su bili dragoceni izvor podataka. Dosta sam koristio i literaturu, posebno iz Istorijskog arhiva i Muzeja Ponišavlja. Podatke koje sam prikupio datiraju još iz turskog perioda pa naovamo. Od zanatlija u starim Pirotu najbrojnije su bile terzije i grnčari, izjavio je Borisav  Jovanović.

U knjizi, čiji je izdavač Narodna biblioteka u Pirotu, Jovanović je prikupio podatke o 195 zanata i fotografije pojedinih nekadašnjih zanatskih radnji i zanatlija.

Viši kustos etnolog u pirotskom Muzeju Ponišavlja Saška Velkova, jedan od recenzenata knjige, kaže da je etno studija Borisava Jovanovića prvi  leksikon pirotskog zanatstva u kome je pored istorijskih činjenica, dat i spisak zanatlija sa lokalnim nazivima alata, predmeta i zanatskih proizvoda.

Jovanović koga mnogi znaju po nadimku Bora Mutan Beleg je Za 40 godina stvaralaštva objavio 22 knjige iz oblasti etnologije, običaja i humora. Osnivač je Humorističkog društva ’’Zbirut’k’’ i predsednik, kako u šali kaže, Vlade zemlje Zbirutanije.

 

(kraj)