Ove godine, vinogradari u Jablaničkom okrugu mogu biti zadovoljni kvalitetom grožđa, procenjuju stručnjaci PSSS Leskovac.Pored kvalitetnog roda, vinogradari mogu biti zadovoljni i prinosom, kaže za Jugmediu Aleksandar Mitić savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo.
„Prinosi svakako zavise od primenjene agrotehnike i lokaliteta na kome je vinograd.Ali, vinogradari mogu da očekuju od 7 do 12 tona po hektaru za vinske i od 12 do 15 za stone sorte grožđa“, kaže Mitić.
Sunčano leto ove godine pogodovalo je vinovoj lozi i značajno doprinelo kvalitetu grožđa.
„Ipak, bilo je više nepovoljnih faktora koji su u pojedinim područjima umanjili prinose.Na proleće smo imali jedan kritičan period s obilnim kišnim padavinama,što je uticalo na pojavu bolesti groždja.Potom smo u nekim područjima u Jablaničkom okrugu imali i nevreme i grad, čak i dug sušni period, takodje je nepovoljno uticao“, kaže naš sagovornik.
Za proizvodnju dobrog vina presudan je kvalitet groždja, sa kojim se ipak, ovdašnji vinogradari mogu pohvaliti.
„Berba ranih sorti je završena, u toku je ostalih. Sami vinogradari imaju dovoljno iskustva da odrede kada je vreme započeti berbu. Prema boji zrna, ukusu, sadržaju šećera, po lepljivosti prstiju. Naravno, postoje i druge preciznije metode. Ono što je važno, kvalitet je dobar, a sadržaj šećera je oko 24 posto, što je izvanredno za dobijanje dobrog vina“.
Inače, na području Jablaničkog okruga zastupljene su vinske sorte: prokupac,plovdina, merlo, kaberne,sovinjon, šardone.Od stonih: beogradska rana, kardinal, muskat hamburg, afusali, kao i bele sorte, italijanski i rajnskji rizling i smederevka.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!