PROKUPLJE – Na plantantaži grožđa „Toplički vinogradi“ u Gojinovcu u opštini Prokuplje počela je berba na devet hektara. Berači trenutno sakupljaju merlou i šardone, dok će na oko sedam hektara, berba početi nešto kasnije krajem sptembra kada će biti ubirani plodovi prokupca i kabarne.
„Zbog veoma sunčanog perioda, berba ove dve sorte počela je ranije desetak dana. Rod grožđa je smanjen za dvadesetak procenata ali je procenat šećera izuzetno visok, oko 26 odsto, što garantuje dobar kvalitet vina koje je sa zaštićenim geografskim poreklom i biće prepoznatljivo u celom svetu“ – kaže menadžer „Topličkih vinograda“ Dragan Kovačević.
„Toplički vinogradi“se prostiru na površini od 35 hektara uključujući i mlade zasade, a na berbi i preradi grožđa u Gojinovcu angažovano je 25 radnika.
(Kraj)
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!