NIŠ –Vikend produžen za jedan dan državnim praznikom mnoga domaćinstva u niškom kraju iskoristila su za klanje tovljenika i pripremu tradicionalnih specijaliteta od svinjskog mesa.
Na početku sezone svinjokolja cene na stočnim pijacama uglavnom su ujednačene.
Tovne svinje teže od 120 kilograma prodaju se za 160 do 170 dinara po kilogramu, dok za svinje težine između 80 i 120 kilograma prodavci traže od 180 do 200 dinara po kilogramu.
Veća tražnja za prasićima u ovom periodu zbog proslave slava uslovila je rast cena ove stoke na stočnim pijacama. Umesto doskorašnjih 220 dinara za kilogram, kilogram „žive“ mere sada košta 250 dinara, za prasad do 15 kilograma, odnosno 240 dinara za prasad težine između 16 i 25 kilograma.
(Kraj)mia/ena
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
времена се мењају али навике стечене у оно време и даље остају.
29. новембар нам, захваљујући овом, новом, празнику долази 18 дана раније, додуше скраћен за један дан, пошто се, ако добро памтим тада славило 29. и 30. а сада само 11.
Ко, оно, рече да месо треба проверити од трихинелозе?
Ко, оно, рече да је димљено месо канцерогено?
Је.еш трихинелу и канцер, данас тога, ионако, има на све стране а димљено месо је, свакако, укусније и свежије од оног кобајаги сушеног из месара, од оног на које је стављено све и свашта од адитива да не би изгубило на маси како би месари на њему зарадили што више, од оног за које неки издају потврде да је здраво иако је стока била тешко болесна, на самрти или, далеко било, цркла пре два-три дана.