NIŠ – Tek što su završili sa nabavkama za proslavu najluđe noći, Nišlije su već krenule u nabavku badnjaka, žutog šećera, suvih žljiva, smokvi i svih ostalih namirnica koje se po tradiciji nalaze na trpezi za Badnje veče.
Na svim pijacama u gradu već mogu da se kupe badnjaci i to najrazličitijeg oblika i cene.
Oni najjednostavniji sa hrastovom grančicom i malo slame koštaju 20 dinara, dok najskuplji u obliku ikebane koštaju 80 dinara.
Prodavci kažu da nisu imali mnogo kupaca ovih dana, ali da će ih sigurno biti narednih dana jer niko ne želi da Božić dočeka bez badnjaka u kući.
Prodavci takođe ističu da se cene voća i povrća na pijaci ni malo ne razlikuju od prošlogodišnjih.
Kilogram suvih šljiva košta od 250 do 350 dinara, kilogram suvih smokava od 300 do 550 dinara, a kilogram suvih kajsija 550 dinara. Pakovanje sa 200 grama urmi prodaje se za 90 dinara, dok pakovanje iste težine suvih kajsija košta 120 dinara.
Tegla sa 800 grama bagremovog meda košta 500 dinara, kilogram mandarina je od 120 do 150 dinara, krušaka od od 50 do 70 dinara, a kilogram jabuka od 40 do 90 dinara.
Kilogram pasulja na pijamacama u Nišu prodaje se uglavnom za 350 dinara po kilogramu, krompir je od 50 do 70 dinara, dok je kupus 20 dinara po kilogramu. Cvekla se prodaje za 50 dinar, koliko košta i kilogram crnog luka, šargarepa je 70 dinara, a veza od 10 suvih paprika košta od 80 do 100 dinara.
Poput prodavaca badnjaka i zaposleni u ribarnicama tek narednih dana očekuju dobre pazare. Za sada se u ovim radnjama najbolje prodaju fileti soma koji koštaju oko 200 dinara za kilogram i oslić čija se cena kreće od 300 do 360 dinara.
(Kraj)mia/ena
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!