Počinje obnova niške Tvrđave

NIŠ – Lokalna samouprava  započeće narednih nedelja do sada najobimniju rekonstrukciju i revitalizaciju Tvrđave.Prema procenama Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš za obnovu ovog istorijskog spomenika biće potrebno 10 godina i oko 8,5 miliona evra.

U ovoj godini za rekonstrukciju Tvrđave biće utrošeno nešto više od 50 miliona dinara. Ova sredstva biće iskorišćena za rekonstrukciju barutana, Bali-begove džamije, bedema i toaleta, kao i za postavljanje video nadzora, novog osvetljenja i novih pešačkih staza.

Projekat reknstrukcije i revitalizacije Niške tvrđave uradio je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture i ovaj projekat predstavljen je danas u Skupštini grada Niša. Vršilac dužnosti direktora Zavoda Elena Vasić Petković istakla je da su stručnjaci ove ustanove pune dve godine radili na izradi projekta i da on zapravo obuhvata jedan glavni projekat i devet manjih.

„Glavnim projektom sagledana je Niška tvrđava kao celina, a manjim projektima predviđena je rekonstrukcija i revitalizacija pojedinih objekata unutar Tvrđave. Ne radi se samo o prostoru obuhvaćenom bedemima već o širem području od 97,5 hektara. Osnovna ideja je da Niška tvrđava treba da postane istorijski, turistički, kulturni i sportski centar, a da svi ostali sadržaji treba da budu izmešteni. Očekuje nas veliki posao jer je veliki broj objekata u veoma lošem stanju, pojedini bedemi su pred urušavanjem, a velike površine unutar i pored tvrđave se ne koriste za one namene za koje su predviđene. Od ukupno 2.100 metara bedema, 400 metara je pred urušavanjem“, izjavila je Vasić-Petković.

On je naglasila da se trenutno Tvrđavi ne može prići sa svih strana jer su ulazi blokirani teniskim terenima. Ne može se prići ni svim bedemima jer ih okružuju Cvetna pijaca i „divlji“ parking za autobuse.

„Projektom Zavoda predviđeno je otvaranje svih kapija Tvrđave, s tim što će Vidin kapija predstavljati glavni ulaz za kulturne i sve druge manifestacije. Pored ove kapije biće napravljen parking sa 200 parking mesta. Postojeći prelaz preko bedema biće zadržan, tako da će centar grada i dalje biti povezan sa Tehničkim fakultetima.  Projektom je takođe predviđeno da jedna, od ukupno četiri barutane unutar zidina Tvrđave, bude pretoverena u muzej baruta a da u ostalim budu turističko-komericijalni sadržaji. U centralnom delu Tvrđave biće postavljen spomenik Caru Konstantinu“, istakla je Vasić-Petković.

Predsednik Skupštine grada Niša dr Mile Ilić naglasio da će grad pokrenuti inicijativu da se zabrani saobraćaj unutar Tvrđave i da se zabrani buvlja pijaca ispred ulaza u Tvrđavu.

„Vrlo je bitno i da se uredi rad kafića unutar zidina. Tvrđava nikako ne sme da odiše palanačkom atmosferom, već onako kako priliči objektu koji je izgrađen u šestom veku. Ove godine konačno bi trebalo da rešimo i pitanje ustanove koja će gazdovati ovim istorijskim spomenikom. Postoje različiti predlozi, ali smatram da je najcelishodnije da o Tvrđavi  brine JKP „Gorica“, istakao je Ilić.

Jedini prostor u Niškoj tvrđavi na kome će se ove godine raditi arheološka istraživanja jeste prostor na kome se nalazi palata sa oktagonom. Sve ostalo što će se raditi predstavljaće rekonstrukciju i revitalizaciju postojećih objekata.

 

(Kraj)