Sopstvenim naporima bračni par Ilić iz Bobišta, koji ima destileriju “Aleksandar”, proizvede 20.000 litara rakije od dunje, šljive, kruške i kajsije, a potom plasira širom Srbije. Ova destileraja prilikom proizvodnje koristi najsavremeniju tehnologiju, u koju ulaže najveći deo zarade, pa i ne čudi što ova firmaima čak pet zaštićenih brendova (žutu dunju, dunju gold, viljamovku, šljivu i kajsiju).
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je sa saradnicima posetio ovu destileriju, u koju se od 2004. godine proizvodi rakija vrhunskog kvaliteta
„Bez podrške lokalne samouprave ne bismo mogli da sve postignemo. Uz podršku mi sada širimo voćnjake i kompletan asortiman. Sve je domaća proizvodnja, aparatura je rađena od domaćeg bakra, a uz subvencije lokalne samouprave smo uspeli da nabavimo sve. Zadovoljni smo i svi smo porodično uključeni u posao, supruga, sin i ja“, rekao je vlasnik destilerije Jovica Ilić.
Sirovina koju koriste je voće visokog kvaliteta iz voćnjaka u rodnom Zagužanu koje lično obrađuju – dunju na 8 hektara, krušku na 3 hektara i šljivu na 1 hektar, dok kajsiju nabavljaju iz Grocke. .
„Umeće pečenja rakije u ovoj porodici se prenosilo sa kolena na koleno, tako da je gospodin Jovica Ilić sa suprugom Draganom porodičnu tradiciju pretvorio u biznis od kojeg danas može lepo da se živi“, rekla je Dimitrijević.
Inače, počeci destilerije datiraju od 1947. godine, a Jovica Ilić je sam pokrenuo brendiranje i originalno flaširanje.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
U našoj zemlji se poslednjih godina ovaj biznis vezuje za porodična preduzeća što je dobro jer na tržište stiže ponuda kvalitetnih žestokih pića koja mogu da pariraju najkvalitetnijim svetskim pićima.
Sta je tu dobro crna Anice? Za ovaj sektor proizvodnje ne postoji nacionalna strategija plasmana zbog ulizica izvoznika bliskim vlastima koji deru kožu ovim malim preduzetnicima u pogledu otkupnih cena. Dokle vise ulizica…. u pokušaju glumatanja svega o čemu pojma nema.Dokle Anice?
Napuniste li mu gepek?
Ma trebali su da ga išutiraju…
Ako ima 8 hetara po dunjom i jos da ispece toliko dunjevacu neka dokaze. Trenutno u Srbiji svi peku rakiju od jabuka i onda aroma dunje i onda je prodaju kao dunjevacu a ne da mirise na dunju lepota. Prava dunjevaca nema miris na dunju tek kad popijes onda osetis malo arome na dunju. Nego gradonacelnik pravi slavlje neko pa mu treba nekoliko litara rakije pa onda napravi reklamu i eto rakije pun gepik..
Svaka cast na komentaru slazem se u potpunosti, a ja se ubi od nervoze sto moja dinjevaca ne mirise kao ona sto kupis u radnji. Ali je zato napravljena od 100% dunja i bez hemikalija?
Da da kako da ne 20000 litara ali.uz pomoć preparata iz Eterike ?Rakija je sigurno ali original …. ma daj obična aroma .