Posle Beograda i Novog Sada, Vranje dobija podzemne kontejnere

I pored postojećih kontejnera, da li je u pitanju loša navika pojedinih Vranjanaca ili je reč o vandalizmu, često može da se vidi smeće razbacano po ulici, bačeno na zemlju ili odmah pored kontejnera.

S druge strane, postoje građani koji su izrevoltirani takvim postupcima i ponašanjem svojih sugrađana, pa se pitaju ima li kraja tome ili može li se, eventualno, pronaći neko rešenje za efikasnije odlaganje smeća u njihovom gradu.

Stanujem u zgradi preko puta Gradske crkve i u blizini su postavljena čak tri kontejnera, ali očigledno džaba jer kad god prođem, prizor je jeziv, a o neprijatnom mirisu da ne govorim. Znam da smo za to krivi mi, ljudi, ali se pojedinci jednostavno ne odazivaju pameti. Trebalo bi naći neko rešenje za efikasnije odlaganje smeća, kao i suzbijanje smrada i to u strogom centru grada”, kaže jedna izrevoltirana Vranjanka.

Gradski većnik za ekologiju i zaštitu životne sredine Žikica Antanasijević, istakao je da će Vranje, nakon Beograda i Novog Sada, biti treći grad u Srbiji gde će biti instalirani savremeni, podzemni kontejneri u kojima će se otpad odlagati kao u svim razvijenim evropskim gradovima.

Završena je nabavka 10 podzemnih kontejnera sa čijom će se ugradnjom početi do kraja godine. Odredili smo četiri lokacije gde će biti postavljeni. Za početak je to uži centar grada, kod Gimnazije, u blizini Vuk škole, kod Doma kulture, odnosno ispred Komiteta i kod Gradske crkve. Nadam se da ćemo do Nove godine, a možda i pre toga postaviti prve podzemne kontejnere”, ističe Antanasijević.

Podzemni kontejneri su, kako kaže, bezbedni i praktični, štedi se prostor, higijenski su i sanitarni i znatno će doprinieti unapređenju higijene.

Jedna od najvećih prednosti jeste u tome, što se onemogućava raznošenje otpada ali i širenje eventualnih zaraza. Zahvaljujući ovoj metodi selektivnog odlaganja otpada, naselja će biti mnogo lepša i urednija, bez pojave neprijatnog mirisa. Pored svoje efikasnosti, doprineće lepšem izgledu grada”, kaže Antanasijević za Jugmediu.

U jedan podzemni kontejner staje smeća koliko i u četiri standardna kontejnera koji se nalaze na ulicama.

Podzemni kontejneri imaju velike prednosti u odnosu na standardne koji se trenutno nalaze na našim ulicama. Nema mogućnosti da se pretura po smeću i sadržaj kontejnera rasipa po ulicama, mnogo je manja mogućnost za paljenje i sagorevanje sadržine kontejnera, smeće se odlaže u nepropusnoj vreći i samim tim nema curenja”, ističe Antanasijević i dodaje da je lokalna samouprava izdvojila oko 4,2 miliona dinara za nabavku podzemnih kontejnera finske firme “Molok“.

Predviđeno je, kako kaže, da se u četiri kontejnera prikuplja komunalni otpad, četiri će biti korišćeni za pet ambalažu, i dva za staklo.

Komradu predstoji nabavka specijalnog vozila za pražnjenje tih posuda, za šta je postupak nabavke u toku i trebalo bi da se okonča do kraja godine. Nadam se da ćemo za nekoliko godina izbaciti skroz iz upotrebe ove stare kontejnere. Siguran sam da će se građani brzo navići, a biće i lepše jer ova slika sada sa okrenutim kontejnerima i smećem okolo zaista stvara ružnu sliku grada”, zaključio je Antanasijević.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta koji sufinansira grad Vranje . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva