Zaštićeno geografsko poreklo pirotske peglane kobasice

Posle ćilima i kačkavalja, treći pirotski brend sa oznakom porekla

Pirotska peglana kobasica još jedan je brend Pirota koji ima oznaku geografskog porekla. Rešenje o zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice Gradska uprava Pirota dobila je od Zavoda za intelektualnu svojinu.

Na konferenciji  za novinare u Gradskoj upravi je rečeno da su na ovaj način sačuvani receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena  zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda, kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota.

„Ovo je još jedna potvrda kvaliteta proizvoda po kome je Pirot poznat i van granica zemlje“, kaže dugogodišnji proizvodjač ovog specijaliteta Dalibor Tošić.

Proces zaštite počeo je pre nešto više od 2 godine. Na javni poziv za izradu elaborata, koji je ključni deo zaštite imena porekla, javio se Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu. Savetodavnu i logističku podršku pružila je Grupa za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U definisanju recepture i drugih bitnih detalja u vezi sa proizvodnjom peglane kobasice učestvovalo je Udruženje proizvodjača pirotske peglane kobasice. Za izradu elaborata uzeti su uzorci kobasica za neophodne analice na poslednjem Sajmu pirotske peglane kobasice. Kod nekoliko proizvodjača praćen je proces proizvodnje.

Na današnjoj  konferenciji za novinare  govorilo se o značaju zaštite geografskog porekla pirotske peglčane kobasice.

„Proizvod takvog kvaliteta, sa takvom tradicijom, zaista prevazilazi okvire Grada Pirota i ovaj proizvod je od značaja za Republiku Srbiju. Spada zasigurno u tri najkvalitetnija proizvoda koji se proizvode na teritoriji Srbije, a od sirovina koje potiču sa naših prostora. Reč je o viosokokvalitetnom proizvodu koji je odavno zaslužio da dobije oznaku geografskog porekla“, rekla je direktorka  Instituta ya higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu

Vesna Đorđević, dodajući da ovom zaštitom posao nije priveden kraju, već treba zaštitu uraditi i na međunarodnom nivou.

Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, vodopprivrede i šumarstva Branislav Raketić dodaje da veliku zaslugu imaju proizvođači i grad Pirot koji je pružio finansijsku i logističku podršku u dobijanju oznake geografskog porekla.

„Cela Srbija je čula za pirotsku peglanu kobasicu, ali da postoji potencijal da to bude predmet zaštite i na nivou Evropske unije“, rekao je Raketić i  najavio da će do kraja ove, ili početkom iduće godine biti podnet zahtev za registraciju.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić je podsetio da je osim peglane kobasice, Pirot ranije zaštitio ime geografskog porekla ćilima i kačkavalja i da ovi tradicionalni proizvodi doprinose razvoju privrede i turizma Pirota.

„Prirodni potencijal koji mi imamo na Staroj planini jesu stočarstvo. Ovo je način kako možemo stočarstvo polako da vraćamo na Staru planinu. Lokalna ekonomija mora da iskoristi ovu priliku“, rekao je Colić.

Predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice Marjan Savić kaže da očekuje da će dobijanje sertifikata za proizvod sa oznakom geografskog porekla dati svim proizvođačima mnogo koristi i mogućnosti prodaje i adekvatne cene.

„Zahvaljujem se Upravi grada na naporima koje je uložila da se dobije rešenje i registruje oznaka geografskog porekla, kao i svim proizvođačima peglane kobasice“, rekao je Savić.

Pirotska peglana kobasica je treći proizvod iz Pirota za oznakom geografskog porekla. Prvi je pirotski ćilim, koji je zaštićen 2003. godine, a drugi pirotski kačavalj od kravljeg mleka, koji je potvrdu autentičnosti i zaštitu dobio 2013. godine.

Turistička organizacija Pirot već deset godina organizuje Sajam pirotske peglane kobasice, a zbog epidemije korona virusa poslednji sajam sa velikim brojem izlagača i posetilaca održan je 2020. godine. Prošle i pretprošle godine je organiozovana prodaja peglane kobasice na sajtu na kome su proizvodjači predstavili ovaj specijalitet po kome je Pirot poznat i van granica Srbije.

Do 2000. godine održano je osam sajmova peglane kobasice za koji je uvek vladalo veliko interesovanje ne samo učesnika, nego i posetilaca iz Srbije i inostranstva.

Peglana kobasica pravi se jedino u pirotskom kraju tokom zime i to od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez ikakve termičke obrade. Suši se na promaji i svaki dan pegla flašom, zbog čega su i dobile naziv peglane kobasice.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare