Potpisivani ugovori za stručnu praksu kod sedam poslodavaca

U okviru komponente 2, projekta “Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji” gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i šef kancelarije Help-a Bane Stanojković potpisali su danas ugovore sa sedam poslodavaca, korisnika podsticajnih sredstava, kod kojih će biti angažovano devet finalnih korisnika.

Gradonačelnik Milenković naglasio je značaj uspešne saradnje sa HELP-om u realizaciji ovog programa, koji se ogleda u održivosti projekata i zadovoljstvu poslodavaca i sugerisao poslodavcima da ova podsticajna sredstva iskoriste za unapređenje proizvodnje.

„Cilj je razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, kao smanjenje nezaposlenosti i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. Podsticajna sredstva mogu se aplicirati ne samo kod Fonda za razvoj i nevladinih organizacija, već i kod drugih fondova, a o detaljima, svi poslodavci se mogu informisati u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj“, objasnio je Milenković.

Šef kancelarije Help-a u Vranju Bane Stanojković, kazao je da je cilj komponente 2 ovog projekta povećanje zaposlenosti mladih kroz plaćenu stručnu praksu u trajanju od šest i devet meseci kod odabranog poslodavca.

“Nakon toga, poslodavcima se pruža mogućnost da zaposle praktikante na minimum 12 meseci i na taj način ostvariće pravo na sredstva u visini od 2.500 evra u vidu opreme, po radnom mestu. Tokom realizacije ove komponente u prethodnom projektu od ukupno 20 praktikanata, 18 je ostalo da radi u kompanijama koje su bile deo ovog projekta“, istakao je Stanojković.

Projekat “Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti zapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji“ sprovodi nemačka organizacija “Help-Hilfe zur Selbsthilfe”, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Projekat ukupne vrednosti 2.055.514,50 evra realizuje Help od oktobra 2017. do septembra 2020. godine u 19 opština i gradova u Republici Srbijia, a ukupna vrednost investicije za Grad Vranje iznosi 78.420 evra.