Predstavljena knjiga “Dr Velizara Pijada, heroj logora na Crvenom krstu”

NIŠ – Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović i kustos Nebojša Ozimić predstavili su danas knjigu o dr Velizaru Pijadi u izdanju ove ustanovepovodom obeležavanja 70 godina od bekstva logoraša iz koncentracionog logora na Crvenom krstu. Autor knjige Nebojša Ozimić ukazuje da je nije mogao da zaobiđe lik dr Pijade koji je pomagajući kao lekar i prevodilac ostalim logorašima neprestano rizikovao svoj život.
Ova godina će biti u znaku jubileja, sedam decenija prvog bekstva iz nekog logora koje su držale jedinice Trećeg Rajha. Direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović najavljuje još dve publikacije, jedna o logorašu i ravnogorcu Dobrovoju Marinkoviću i dopunjeni Vodić sa novim istorijskim saznanjima od ljudima i dešavanjima u logoru kroz koji je prošlo 35 hiljada logoraša od kojih su 12 hiljada pogubljeni.
– Od novembra 1941. do februara 1943.godine dr Pijade je prema svodočenjima preživelih logoraša postao svetao primer ljudi koji su se na svoj način suprostavili okupatorskim vlastima. On nije bio samo logorski lekar već je bio i prevodilac. Mnoge živote je spasio prevodeći u korist zatočenika, navodi autor knjige Nebojša Ozimić i dodaje da su na osnovu malobrojne građe pokušali da u knjizi čije je objavljivanje omogućilo Ministarstvo kulture oslika život po mnogima junaka logora na Crvenom krstu.

Slaviša Popović kaže da su loše vremenske prilike usporile radove na renoviranju logora i da će predstavljanje nove muzejske postavke biti odloženo do kraja proleća.
– Trebalo je da sve bude spremno do nedelje 12.februara ali su nas omele vremenske prilike. To ništa neće uticati na naše planove da tokom cele ove godine obeležavamo ovaj jubilej, kaže Popović.

Dr Pijade ostao je u lepom sećanju i u Leskovcu gde je sa Žakom Konfinom osnovao prvu rendgenološku službu i Sokolsko društvo.

(kraj)