Preminuo akademik Ninoslav Stojadinović

U petak, 25. decembra u Kliničkom centru u Nišu, od posledica infekcije korona-virusom Kovid-19, u svojoj 71. godini, preminuo je akademik Ninoslav Stojadinović, predsednik Ogranka SANU u Nišu. 

Ninoslav Stojadinović rođen je u Nišu 20. septembra 1950. U Nišu je završio osnovnu i srednju školu.  Na Elektronskom fakultetu u Nišu, gde je diplomirao 1974 i doktorirao 1980, radio je od 1976, i u zvanje redovnog profesora izabran 1991. god. Šef Katedre za mikroelektroniku bio je od 1984. do 2005. god. Od 1986. do 1989. god. bio je prodekan, a od 1989. do 1994. god. dekan Elektronskog fakulteta.  Zamenik upravnika Centra za naučna istraživanja SANU i Univerziteta u Nišu bio od 1991. do 1996. godine.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog člana 2012. godine (Odeljenje tehničkih nauka SANU). Od 2016. god. predsednik je novoosnovanog Ogranka SANU u Nišu. Bio je član Predsedništva i Izvršnog odbora SANU.

Akademik Stojadinović bio je član komisija za izbor nastavnika i odbranu doktorskih disertacija na više svetskih univerziteta, a 1997. god. bio je gostujući profesor na Tehničkom univerzitetu u Beču. Ninoslav  Stojadinović bio je član mnogih međunarodnih naučnih odbora i ekspertskih komisija i grupa, glavni urednik i član uređivačkih odbora prestižnih međunarodnih i nacionalnih naučnih časopisa, član naučnih i programskih odbora na više od 50 međunarodnih konferencija, kao i na većem broju domaćih naučnih skupova. Bio je predsednik vodećih međunarodnih naučnih društava iz oblasti mikrolektronike, Akademik Stojadinović je 1988. god. osnovao Katedru za mikroelektroniku i formirao tri naučno-istraživačke laboratorije. Pod njegovim rukovodstvom odbranjen je veći broj diplomskih radova, magistarskih teza i doktorskih disertacija. Realizovano je 8 međunarodnih i 16 nacionalnih projekata. Njegovo višegodišnje angažovanje u organizaciji međunarodne konferencije o mikroelektronici – MIEL doprinelo je da ova značajna konferencija postane jedan od najznačajnijih naučnih skupova iz te oblasti u Evropi i nađe se na listi IEEE konferencija. Autor je ili koautor oko sto naučnih radova u renomiranim međunarodnim časopisima sa SCI liste, kao i blizu dve stotine  radova u zbornicima radova međunarodnih i nacionalnih naučnih skupova. Objavio je i četiri poglavlja u međunarodnim monografijama. Njegovi naučni radovi citirani su više stotina puta u publikacijama međunarodnog značaja drugih autora. Na osnovu njegovih fundamentalnih i primenjenih istraživanja do sada je realizovan niz tehnoloških rešenja, od kojih je 6 primenjeno u poluprovodničkoj industriji kod nas i u svetu.

Akademik Stojadinović imao je značajne političke i diplomatske aktivnosti. Bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije (1997–2000), poslanik u Skupštini Državne zajednice Srbije i Crne Gore, i njen predstavnik u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (2004–2006), potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije (2014–2016). Bio je ambasador Republike Srbije u Kraljevini Švedskoj (2005–2011) i Bosni i Hercegovini (2011–2013).

Akademik Stojadinović bio je dobitnik više značajnih nagrada i priznanja.

I nakon ulaska u kovid-bolnicu, 28. novembra tekuće godine, sve do pogoršanja stanja  9. decembra, neprekidno je i posvećeno, elektronskim putem, radio na poslovima predsednika Ogranka SANU u Nišu.

Vreme i mesto sahrane akademika Stojadinovića biće naknadno objavljeni.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar