Prijave protiv komunalnih preduzeća

NIŠ – Državna revizorska institucija, u sva tri gradska komunalna preduzeća koje je kontrolisala, otkrila je nepravilnosti za koje će nadležni da odovaraju prekršajno. Reč je o JKP „Medijana“, „Toplani“ i „Naisusu“, zaduženom za vodosnabdevanje.

Kod svih su sporne javne nabavke, odnosno tenderi i bankarski krediti. Uočene su i manjkavosti oko ugovora sa osiguravajućim kućama i privatnim preduzećima, tokom prošle godine. Nadležni se pravdaju da su na greške bili primorani, odnosno da su propusti zbog opšteg interesa „proceduralne prirode“, jer bi u suprotnom došli u situaciju da građanima uskrate grejanje ili pijaću vodu.

Hoće li sudije za prekršaje imati razumevanja za ovakva opravdanja znaće se kada budu počeli procesi u Prekršajnom sudu u Nišu. Svi sa nestrpljenjem očekuju izveštaj državnih revizora o radu lokalne samouprave.

Poslednji je na udaru revizora bio vodovod „Naisus“. U slučaju „Medijane“ podnete su i krivične prijave zbog „nestanka“ 40 tona dizela. Prema nalazima revizora, rukovodstvo niškog vodovoda, suprotno zakonu, podiglo je kredite od preko 250 miliona dinara od banaka bez sprovođenja tendera. Kršenje zakona o javnim nabavkama uočeno je i kod osiguranja imovine i lica.

KRIVIČNA VEĆ POSTOJI Dragan Radisavljević, direktor „Medijane“, kaže da su se revizori zapravo samo „pridružili“ krivičoj prijavi koju je preduzeće podnelo zbog krađe 40 tona dizela. – Podneli smo još u martu krivičnu prijavu protiv tridesetak N. N. izvršioca, za koje sumnjamo da su učestvovali. Neki radnici su otpušteni, a neki preraspoređeni. Revizori očigledno smatraju da se odgovornost mora proširiti i na „odgovorne“.

Potpisano je devet ugovora sa osiguravajućim društvom „Dunav osiguranje“, po hitnom postupku, kroz pregovarački postupak i bez objavljivanja javne nabavke. Po oceni revizora, za tim nije bilo potrebe.

– Na ovu vrstu postupka išlo se zbog osiguranja zaposlenih i imovine preduzeća, a pritom je utrošeno manje od planiranog. Uprava za javne nabavke je odugovlačila sa postukom, a mi prosto ne smemo ni dan da budemo nepokriveni osiguranjem – kaže Zoran Ignjatović, pi-ar prozvanog preduzeća. – Nema ničeg „senzacionalnog“ u izveštaju DRI, jer su svi propusti proceduralne prirode – Ne možemo da dozvolimo da građani ostanu bez vode. Revizori su rekli svoje, tu je i sud, pa ako smo krivi, odgovaraćemo.

Kad je reč o kreditima, u „Toplani“ su podigli iznos od 313 miliona dinara bez raspisivanja tendera. Ova nepravilnost dodatno dobija na značaju kada se zna da je u 2010. godini za javne nabavke usluga ukupno potrošeno 324 miliona dinara.

– Prema objašnjenju odgovornih, preduzeće je bilo prinuđeno da sa Agrobankom Beograd hitno zaključi ugovore da bi izmirila obaveze prema „Jugorozgasu“ da ne bi bio ugrožen početak grejne sezone – navodi se u izveštaju DRI. Procedura javnih nabavki prekršena je i kod prevoza goriva. „Toplana“ je angažovala preduzeće „Miletić komerc“, iako je povoljniju ponudu prethodno dalo drugo preduzeće…

U „Toplani“, međutim, ne žele da komentarišu izveštaj revizora.

PO REVIZORU, NEMA NEVINIH

ODGOVORNI nezvanično komentarišu da su revizori prestrogi i da po ovom kriterijumu nema „nevinih“ u JP.

– Kao nepravilnost konstatovali su i stavke gde smo trošili manje od planiranog. Ispravićemo, ali traženje dlake u jajetu – kaže jedan od sagovornika.