Pritisak na Narodnu kuhinju

PROKUPLJE – Tokom ove zime znatno se povećao broj Prokupčana kojima je potreban obrok preko Narodne kuhinje. U poslednjem periodu javilo se hiljadu osoba dok  Narodna kuhinja prokupačkog Crvenog krsta, za sada ima mogućnosti da svakodnevno obezbeđuje besplatan obrok za 300 najugroženijih građana ove opštine.

U prokupačkom Crvenom krstu, kažu da se trude da obezbede besplatan obrok za što veći broj porodica, tako da jednoj porodici, bez obzira na broj članova, pripada najviše tri obroka dnevno. Prinuđeni su i da svakog meseca prave novi spisak ljudi koji će se hraniti u narodnoj kuhinji, kako bi svi prijavljeni dobili kuvani obrok. Osim romskih porodica koje su socijalno najugroženije, među korisnicima besplatnog obroka mnogo je penzionera, nezaposlenih ili građana koji su ostali bez posla i nalaze se na evidenciji socijalno ugroženih.

Po jednim obrokom je pokriveno samo gradsko stanovništvo, mada je velika potreba za narodnom kuhinjom i u selima prokupačke opštine, gde u glavnom žive staračka domaćinstva, ističu nadležni iz ove humanitarne organizacija.

Crveni krst Prokuplje iznalazi razne mogućnosti kako bi se obezbedile sve potrebne namirnice za pripremanje hrane. Obroci za najugroženije Prokupčane pripremaju se u Merošini I dovoze u Prokuplje.

 

(kraj)