Promovisana Hronika sela Gostuše

Hronika jednog od najstarijih sela u pirotskoj opštini Gostuše, autora Borisava Nikolića, promovisana je sinoć u Čitaonici Narodne biblioteke u Pirotu. Delove iz knjige, čije je izdavač Narodna biblioteka, na promociji je čitao glumac Aleksandar Živković.

Nikolić je kazao da je knjiga o Gostuši rezultat njegove želje da pribeleži i sačuva od zaborava ionako oskudne ostatke prošlosti.

„Preuzeo sam na sebe tešku, ali prihvatljivu borbu da koliko-toliko za dobrobit budućim pokolenjima, ostavim trag- hroniku sela, o vremenu, ljudima, životu, običajima i verovanjima“, kazao je autor ovog dela.

Recenzent Vidoje Milenković je rekao da se na ovaj način Nikolić na najbolji način odužio zavičaju

„Ova knjiga je najvredniji i trajni spomenik koji je on podigao rodnom selu. Posebno su zanimljiva zapažanja i sećanja ljudi i podaci o školi koja je počela sa radom još 1868. godine“, kazao je Milenković..

Lektor knjige Jovan Vasić  rekao je da je autor ove hronike trajno sačuvao sve podatke o nekadašnjoj Gostuši dok je istraživač narodne kulture pirotskog kraja Dragoljub Zlatković kazao da je Nikolić kazivanja meštana autenticcno pretočio u knjigu.

Urednik knjige Momčilo Antić pohvalio je njenu bogatu gradju i istakao je da je kulturno nasleđe pirotskog kraja bogatije za još jednu „dobru, živopisnu i romansiranu knjigu o selu“.