Propada niški tržni centar “Kalča”

NIŠ – Od 450 radnji u nekada najvećem tržnom centru na Balkanu radi 150 lokala, koji nemaju grejanje, zajedničku struju, a ostaće i bez vode zbog duga od 23 miliona dinara.

Nakon što je isključen sa grejanja pre godinu dana, a u međuvremenu ostao bez zajedničke struje u hodnicima i čišćenja prostorija TC Kalča će ostati i bez vode zbog duga od 23 miliona dinara. U nekada najvećem tržnom centru na Balkanu postoji 450 lokala, od toga radi 150, a i taj broj se iz dana u dan smanjuje. Ukupan dug TC Kalče iznosi 80 miliona dinara.

– U „Kalči“ je sve manje otvorenih lokala, od 450 danas radi samo 150, broj se sve više smanjuje a ljudi više ne dolaze kao nekada. Hodnici su u mraku, grejanje nam je isključeno, a uveče se ovde sakupljaju beskućnici jer obezbeđenja nema.

„Kalča” je nekada bio najveći tržni centar, ali zbog svih dugovanja i neadekvatnog poslovanja dospeo je dovde. Tržni centar nije čišćen dovoljno, pa smo taj deo uspeli da odvojimo i odnedavno JKP „Medijana” održava zgradu, i to po nižoj ceni nego što nam je „Građevinar” naplaćivao oko 395 dinara mesečno, što je potpuno prihvatljivo. Trudimo se svim silama da „Kalči“ vratimo stari sjaj i prekinemo zatvaranje radnji tako što ćemo izdvojiti sve troškove od „Građevinara“ – kaže Miodrag Mitrović, predsednik Udruženja vlasnika lokala.U Vodovodu kažu da „Građevinar“ koji je gradio objekat duguje 23 miliona dinara, pa traže od vlasnika lokala da im dostave pojedinačno koeficijente na osnovu kojih bi se računi podelili i distribuirali direktno njima.
– Ukoliko to ne učine do 15. januara, objekat bi mogao da ostane bez vode. Zato je predloženo da se računi odvoje i da svako plaća za sebe – kaže Zoran Ignjatović, portparol JKP „Naisus”.

U „Građevinaru“ tvrde da vlasnici lokala nisu na vreme izmirivali svoje obaveze, pa je zbog toga račun za zajedničke troškove – struju, vodu i gejanje, bio visok.

– Mi zajednički moramo da izmirimo sve obaveze koje imamo prema Toplani, Vodovodu i Elektrodistribuciji. „Građevinar je svestan da ukoliko se ne izmire sva dugovanja prema Vodovodu da će doći do obustave vode, kao što su nam isključili zajedničku struju, ali „Građevinar“ ne može sam da plati dug od 80 miliona dinara – kaže Ljubiša Ilić, direktor „Građevinara“.

Izvor: Blic

Autor: Ivana Anđelković