Propada vila neimara Miladina Đorđevića

VLASOTINCE – Nekada velelepnu porodičnu kuću neimara Miladina Đorđevića, koja je sa još nekoliko građevina bila ponos Vlasotinca, nagriza zub vremena.

Monumentalno zdanje u Ulici Marka Oreškovića sa oronulom zeleno-žutom fasadom podignuto je dvadesetih godina prošlog veka, u vreme perevlasti akademskog koncepta u srpskoj arhitekturi.

To je bio dom porodice Miladina Đorđevića, rodom iz Broda u Crnoj Travi, koga je sam projektovao i sagradio.

vlasotince-vila miladina djordjevica1

Kuća je danas u vlasništvu druge porodice. U dnu dvorišta je druga kuća, sagrađena mnogo decenija kasnije.

Malo ko od komšija zna kakav se život vodio iza zidova ove prelepe vile, a hroničari tog vremena Đorđevića pominju sporadično.

vlasotince-vila miladina djordjevicha

Tako se navodi da je Miladin Đorđević bio dobar kreator, neimar i izvođač građevinskih radova u Beogradu, Vlasotincu i drugim mestima. Kao projektant projektovao je mnoge građevinske objekte.

Ostali su zapaženi projekti na izgradnji opštinskih stanova u Beogradu, crkve u Brodu, kafane Ranđela Karakaša u Brodu, trospratnice Dušana Valčića u Vlasotincu, spomenike i spomen obeležja 1912-1918. u Vlasotincu i Dobrom Polju.

vlasotonce-vila miladina djordjevica2

Poznata su njegova dela u rezbarenju.Bio je guslar, pesnik i istoričar. Umro je 1950.godine u Vlasotincu.

Lokalna samouprava u Vlasotincu je finansirala obnovu fasada petnaestak starih i sličnih zgrada u centru, među kojima i one pod zaštitom države. Plan je da se nastavi sa ulepšavanjem lica varoši na Vlasini, što znači da i kuća u Ulici Marka Oreškovića može da zasija starim sjajem.

(Kraj) mil