Prosvetari zapretili tužbama zbog jubilarnih nagrada

LESKOVAC – Predstavnici Samostalnog sindikata obrazovanja za Jablanički okrug zapretili su danas da će protiv šest lokalnih samouprava u ovom okrugu podneti tužbe ukoliko u određenim rokovimane ne budu isplaćene jubilarne nagrade prosvetnim radnicima.

Predsednik tog sindikata Aleksandar Ničić kazao da je rok za isplatu jubilarnih nagarda za 2009. godinu 15. decembar, za 2010. kraj ove, a za 2011. godinu 15. januar naredne godine.

“Ukoliko se ne ispoštuju naši zahtevu, uslediće masovne tužbe jer kod prosvetnih radnika postoji strah od šikaniranja pa se boje da podnose pojedinačne tužbe, a sindikat će iza njih stati svim raspoloživim sredstvima”, kazao je Ničić na sastanku tog odbora.

Ničić nije znao da kaže koliki broj prosvetnih radnika potražuje jubilarne nagrade u šest opština Jablaničkog okruga, ni o kolikoj se sumi radi.

U Društvenim delatnostima u Leskovcu agenciji “juGmedia” je rečeno da grad za tri godine ukupno duguje oko 26,7 miliona dinara za jubilarne nagrade, te da je je Ministarstvo finansija obezbedilo samo 8 miliona dinara, a Upravi za finansije nisu znali da kažu da li su u stanju da ispoštuju zadate sindikalne rokove.

Sindikat obrazovanja zatražio je od direktora škola i od školskih vlasti da popune upražnjena mesta kadrovima koji nemaju puno radno vreme.

“Imamo informacije da direktori pojedinih škola ne žele da angažuju ljude sa ovih lista iako imaju slobodne časove. Za takve propuste slede i krivične prijave. Očekujemo da do početka sledećeg polugođa sva slobodna mesta budu popunjena kolegama koji su izbugili fond časova, pogovoto je to kritično za profesore fizičkog vaspitanja”, kazao je Ničić i dodao da su za nezakonita postupanja direktora u ovakvim slučajevima moguće i krivične prijave.

U Jabaničkom okrugu, čulo se na sastanku, još 87 profesora čeka da ispuni fond časova. Sedmoro je ove nedelje dobilo radni angažman ali će nakon popunjavanja slobodnih mesta još 65 profesora ostati bez dovoljnog broja časova.