Protest završen hapšenjem, povređeno 10 policajaca

PODUJEVO – Protest Samoopredeljenja završen je danas hapšenjem desetina demonstanata,među kojima je i lider tog pokreta Aljbin Kurti, a u sukobima kod Podujeva povređeno je 10 kosovskih policajaca.

Kosovska policija je u 14.30 kod Podujeva u blizini prelaza Merdare, gde je bio najavljen protest Samoopredeljenja, suzavcem i vodenim topom rasterivala pristalice tog pokreta koji su hteli da se probiju do prelaza Merdare.

Na raskrsnici kod Podujeva bilo je oko 500 pristalica pokreta Samoopredeljenje, mnogo dima od suzavca i jakih policijskih snaga koje su demonstrante potisnuli.

Kosovska policija je saopštila da neće tolerisati blokadu puteva i onemogućavanje slobode kretanja jer je reč o protivzakonitom delu, a tokom intervencije demonstranti su policiju napali kamenjem i metalnim predmetima.

Na prelazu Merdare je bilo mirno i bez incidenata.

Na tom prelazu bilo je nekoliko stotina policajaca pod punom opremom za razbijanje demontaracija.

Od 13 sati danas, prelaz Merdare prešlo je nekoliko kamiona sa robom iz Srbije uz pratnju kosovske policije.
Demonstranti su uspeli da vrate samo jedan kamion nazad, koji je iz Subotice vozio robu iz Češke.
Nakon njegovog povratka u centralnu Srbiju, na punktovima srpske i kosovske policije na prelazu Merdare gotovo nije prošlo nijedno vozilo.

Istovremeno kod prelaza Bela zemlja oko 1.200 pripadnika pokreta Samoopredeljenje blokiralo je od 13 sati jednu kolovoznu traku regionalnog puta Gnjilane-Bujanovac na oko 700 metara od prelaza Bela Zemlja gde ih je zaustavio kordon kosovske policije.

(BETA)