Prva konferencija evroregiona u Pirotu

PIROT- Prva konferencija evroregiona Srbije o temi “Mogućnosti i perspektive razvoja evroregiona Srbije“ održana je danas u hotelu ‘’Stara’’ na Planinarskom domu nedaleko od Pirota, kojoj je prisustvovao i generalni sekretar  Evropske asocijacije pograničnih regiona Martin Guljermo Ramirez.

Organizator konferencije je evroregion ‘’ Nišava’’ koga sa srpske strane čine sve četi opštine Pirotskog okruga i šest opština iz susedne Bugarske.

“Vi ste ispunili jedan od najvažnijih uslova za postojanje evroregiona a to je da  imate političku podršku. Veoma je važno što u projekte koje planirate uključujete i bugarsku stranu. Srbiji koja aplicira za članstvo u EU je važno da postoje ovakve zajedničke akcije a evroregion ‘’Nišava’’je veoma aktivan”, ocenio je Ramirez.

Koordinator evroregiona ‘’Nišava’’ sa srpske strane Vladica Tošić rekao je da su na sastancima u Bugarskoj i Srbiji definisane tri prioritetne oblasti.

“To je razvoj lokalne infrastrukture i rekonstrukcija puteva s obe strane granice, zatim projekti energetske efikasnosti, kao i oblast vanrednih situacija u svetlu izgradnje Koridoru 10. Sve je to šansa da zajednički konkurišemo za predpristupne fondove EU, ali i neke druge evropske fondove”, istakao je Tošić.

Evroregion ‘’Nišava’’ osnovalo je Udruženje gradjana “Ponišavlje“ iz Pirota i Udruženje gradjana “Nišava“ iz Sofije, uz podršku Vlade Srbije, Kancelarije za pridruživanje EU i Evropske komisije u Beogradu.