Prva operacija ugradnje veštačkog kolena

LESKOVAC –  Na odeljenju ortopedije Opšte bolnice u Leskovcu izvedena je prva operacija ugradnje veštačkog kolena, a pacijent je samo nekoliko sati posle ovog složenog zahvata napravio prve korake, potvrđeno je danas agenciji „juGmedia“.

Pilot operaciju izveli su ortoped Srđan Stamenković, načelnik leskovačke ortopedije Miomir Kačarević i njihov mentor i načelnik odeljenja ortopedije i traumatologije na VMA profesor dr Zoran Popović.

Kačarević je kazao „juGmedii“ da je operativni tok protekao bez problema.

„Ovo je početak naše praktične edukacije na osnovu koje ćemo temeljiti dalje operativne tehnike, koja je slična operaciji veštačkog kuka“, pojasnio je Kačarević.

Eksperimentalna operacija izvedena je kod pacijenta starog 59. godina iz Leskovca.

„Nekoliko sati posle opracije sam ustao. I danas pomalo šetam, ali ne smem mnogo da se naprežem. Srećan sam što se najzad završilo jer sam tri godine čekao“, ispričao je ovaj Leskovčaninin, koji je koleno povredio u saobraćajnoj nesreći.

Ovom zahvatu predhodile su višegodišnje pripreme samih lekara, zatim dobijanje licence od nadležnog ministarstva i dozvola Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Na leskovačkoj ortopediji radi desetak specijalista, koji godišnje izvrše 1300 operacija, od kojih 300 ugradnji veštačkog kuka.

Na ugradnju veštačkog kolena u leskovačkoj bolnici čeka još 250 pacijenata. Do kraja godine još 9 pacijenata će dobiti veštačko koleno, a u idućoj još 50. Za ovu vrstu operacije edukovano je 4 ortopeda, a u narednom periodu, kazao je Kačrević, biće uključeni i ostali.

Pratite juGmediu na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!