U Vladičinom Hanu održano predtakmičenje trubača za Guču „Oj Moravo“

Prva truba Ristiću, Marković i „Bras bend“ napravili spektakl

Vladičin Han je sinoć bio prestonica trube. Održano je predtakmičenje trubača „Oj Moravo“ za finale u Guči, a na zadovoljstvo sugrađana, Marko Marković je održao jednočasovni spektakularni koncert sa orkestrom „Bras bend“ i gostima.

Ovogodišnji dobitnik  prve trube među seniorima, gde se nadmetalo devet sasatava sa juga Srbije, po oceni žirija je Orkestar Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, koji je prošle godine sa Dragačevskog sabora poneo laskavu titulu najboljeg orkestra.

Za najbolji orkestar žiri je na manifestaciji proglasio Orkestar Stojana Krstića , takođe iz Hana.

Trubu publike dobio je Nemanja Ametović, iz orkestra Danijela  Ametovića iz Bojnika. Za najizvornije muziciranje nagradu je dobio Danijel Lazarević, dok je za najbolje odsvirano kolo nagrađen orkestar Danijela Ametovića, oba iz Stubla, sela u hanskoj opštini .

Spektakl

Čitavih sat vremena Hančani su uživali u sviranju svog poznatog sugrađanina Marka Markovića. On im je priredio pravi  muzički sepktakl. Kao goste iznenađenja Marko je doveo Danijelu Veselinović, „trubačku princezu Srbije“,  poznatg klavijaturistu, Predrag Raimović iz Vranja kao i pevača, Zvonka Demirovića.

Za najbolje izvedenu pesmu još jednu nagradu je dobio Ristićev orkestar. Za najboljeg bubnjara proglašen je Aleksandar Ivanović iz Orkestra Milana Miće Petrvića iz Hana. Najbolji tenor je Marjan Aasanovoć iz Orkestra Danijela Asanovića a nagrada najbolji bas pripala je  Aleksandru Ališanoviću iz Orkestra Milijana Alimovića iz Prekodolca.

Najbolji omladinksi orkestar na predtakmičenju „Oj Moravo“ u Vladičinom Hanu je „Balkanija“ iz grada domaćina a nagradu prva truba dobio je Miljan Jovanović.

Među pionirima Orkestar Darka Ivanovića je poneo tutulu prva truba, za najbolji orkestar proglašen je Orkestar  Milana Anđelkovića iz Lepenice u opštini Vladičin Han. Specijalnu nagradu dobila je Selena  Anđelković (14) iz tog orkestra, jedina tenoristkinja u Pčinjskom okrugu, koja je izazvla veliko interesovanje publike.

Kako nam je rečeno, ko će učestvovati na finanalnom takmičenju trubača u Guči, znaće se kada sva predtakmičenja budu završena. Ono što je sigurno za sada, Bojan Ristić sa svojim orkestrom će tamo svakako biti na osnovu propozicija,  kao lanjski  nosilac titule  najboljeg orkestra. On je najavio i koncert sa Goranom Bregovićem.

Inače, orkestre je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Vaso Ristov profesor rektor prodekan za nastavu Fakulteta muzičkih umetnosti iz Skoplja, Maja Ivanović etnomuzikolog i Vladica Vasić, profesor trube.