Prvi do časnog krsta učenik iz Paraćina na zaleđenom Gradskom kupalištu

Četrnaestogodišnji Đorđe Borojević, učenik iz Paraćina, danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do časnog krsta i poneo titulu krstonosca na zaleđenom Gradskom kupalištu u Pirotu pred velikim brojem građana.

“Treniram plivanje. Bilo je hladno ali je želja da se dopliva do časnog krsta bila jača od hladnoće. Želja je pobedila i veoma sam ponosan na sebe. Učenik sam škole “Đura Jakšić“ u Paraćinu. Ovde sam kod rodbine u Pirotu. Prvi put plivam za časni krst”, rekao je po izlasku iz hladne vode Đorđe Borojević.

Za titulu krstonosca nadmetalo se šezdesetoro odvažnih plivača, među kojima su bile i dve dame.

“Drugi put plivam za časni krst.Osećaj je izvanredan i nije toliko hladno.Smatram da  su i žene ravnopravne sa muškarcima. Pozivam ih da nas sledeće godine bude u većem broju”, kaže Milena Tričković.

Po šesnaesti put je na Bogojavljenje  organizovano plivanje za časni krst u Pirotu. Manifestaciju su i ovoga puta organizovali  Sportski centar Pirot i Crkvena oština Pirot uz pomoć Gradske uprave Pirot Pirot.

Svim plivačima i krstonoscu Borojeviću su čestitali starešina Pazarske crkve otac Miljan Panić i gradonačelnik Pirot Vladan Vasić.

“Teško je održati tradiciju i radujem se što svake godine imamo dosta hrabrih plivača koji plivaju u hladnoj vodi.U isto vreme okupi se veliki broj gradjana. Drago mi je što održavamo tradiciju za Badnje veče, Božić i Bogojavljenje.Neka tako bude i dalje. Ako pogledate našu istoriju , Crkva nas je održala, održala jeziku, tradiciju,srpski narod.Moramo da poštujemo Crkvu i veru jer bez toga nema života”, poručio je gradonačelnik Vasić.

Pre  nadmetanja za časni krst  iz obe pirotske crkve – “Rodjenje Hristovo“ u Pazaru i “Uspenije Presvete Bogorodice“ u Tijabari krenule su litije koje su se srele na Pečačkom mostu na Keju kraj Nišave i zajedno došle do Kupališta.