Prvi naučni rad o hororu u literaturi

NIŠ – Profesor engleskog jezika i književnosti Dejan Ognjanović iz Niške Banje odbranio je na beogradskom Univerzitetu doktorski rad „Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti“ i time je po prvi put na ovim prostorima horor ušao u akademsku sferu kao naučni rad. Doktor književnosti  kaže da je horor veliki potencijal koji mnogi do sada nisu prepoznali  i da ga  prate niz predrasuda koje on želi da demistifikuje.

„Jedna od predrasuda je da je  naglasak na nasilju što nije nužno u horor književnosti ili filmovima. Na horor se gleda kao nešto trivijalno ili petparački a ja sam obradio književna dela od 18 veka do danas, nekih 250 godina,  gde  se ovaj žanr pokazao kao veliki potencijal za istraživanje. U suštini radi se o osnovnom strahu, strahu od smrti ili povređivanja jer saznanje o tome da nismo besmrtni u svakome budi ovo osećanje, naveo je pisac i kritičar Ognjanović za agenciju Jugmedia.

Do sada je objavio četiri knjiga od kojih je jedan roman „Naživo“ a kao preređivač javlja se u dva dela posvećena ovom žanru .  Njegov omiljeni film je novija verzija „Muve“  a od pisaca posebno ceni Edgarda Alana Poa, Henrija Džejmsa i Natanijela Hotorna.

“ Anglistika je moje profesionalno opredeljenja a ljubitelj sam horora od kada znam za sebe“.

Doktorat je pod mentorstvom prof.dr Zorana Paunovića pripremao 2,5 godine i morao je da ga odbrani na beogradskom Univerzitetu nakon što je ostao bez posla na Filološkom fakultetu u Nišu. Iako iza njega stoji obiman naučni rad trenutno je bez zaposlenja.

 (kraj)