Violeta i Aleksandar Janković iz sela Gornje Žapsko, kod Vranja, proteklih dana su uprkos obavezama koje su imali oko prikupljanja sena za svojih šest krava simentalske rase stigli i da u plastenicima zasade nove korenove paradajza kako bi tokom cele sezone mogli da ga prodaju svojim mušterijama.
Oni će ove godine svoj prvi paradajz iz plasteničke proizvodnje izneti na tržište sa mesec dana zakašnjenja i to u prvoj polovini jula meseca. To nisu mogli ranije zato što hladno vreme nije pogodovalo ovoj proizvodnji. To, međutim, nije bio slučaj sa lukom i spanaćem koji su stigli za prodaju na vreme i koje su plasirali svojim standardnim kupcima. Ovo dvoje supružnika polao privode kraju i prodaju kupusa pandion koji je ove godine odlično rodio, a koji sazreva samo posle 55 dana od sadnje.
“Proizvodimo i bele tikvice i blitvu. Tikvice su ove godine baš tražene iako to nismo očekivali. Kupuje se i blitva koju domaćice najčešće kupuju za spremanje raznovrsnih pita i čorbica”, priča Violeta.
Zbog ovakvih oscilacija u potražnjaipovrća na tržištu Jankovići su bili prinuđeni da svaštare u povrtrskoj proizvodnji. Tako njenu okosnicu danas čini proizvodnja paprike, paradajza i krastavaca.
Ovo dvoje vrednih ljudi počelo je da se bavi plasteničkom proizvodnjom zato što Violeta nije mogla da dođe do stalnog posla u svojoj profesiji. Povrće su počeli da proizvode u jednom plasteniku, a kada su videli da to umeju da rade i da sve što proizvedu mogu i da prodaju odlučili su da na osnovu potražnje i povećavaju svoju proizvodnju.Tako danas povrće proizvode u 15 palstenika koji se nalaze u neposrednoj blizini njihove kuće.
Violeta ističe da je proizvodnja ranog povrća bila isplativija kada su počeli njome da se bave. Zato i stalno povećavaju svoj zasad pod povrćem tako da su u jednom momentu kupcima isporučivali i po petsto kilograma paradajza dnevno. Sada proizvodnju ovog povrća zasnivaju na 3.000 korenova paradajza. Na otvorenom proizvode i prvoklasni paradajz jabučar i roze paradajz, domaće sorte koje njihove mušterije naprosto obožavaju zbog izvanrednog ukusa.
Oni u svojim plastenicima uzgajaju i papriku bela duga, fortesa i silver dora. Fortesu sade zato što rađa čitave godine, srednje je ljutine i veoma sočna. Kvalitet nimalo ne manjka i silver dori koja je pogodna za sve vidove prerade.
Deo svoje povrtarske proizvodnje Jankovići plasiraju i vranjskom IN marketu. Oni su veoma zadovoljni tom saradnjom koja je bukvalno došla u trenutku kada na pijaci zbog velike konkurencije koju imaju u marketima nisu mogli da plasiraju proizvedenu robu. Otuda oni smatraju da nisu daleko od dana kada će pijace prestati da rade zato što se ljudi masovno snabdevaju povrćem u marketima. Iako je sve to unelo nemir u njihova srca, oni i dalje sa velikom ljubavlju uzgajaju povrće jer smatraju da se samo kvalitetom mogu izboriti za svakog kupca i zato stalno ulažu u svoju proizvodnju. Zahvaljujući tome oni nisu dozvolili da im ove godine plamenjača uzme danak. Iako im sve to poskupljuje trenutnu proizvodnju oni ne nameravaju da odustanu od nje. Kažu da će smanjiti njen obim zato što su sin i ćerka počeli da rade u dve vranjske firme.
“Zbog toga smo i odlučili da počnemo da čuvamo krave jer smatramo da ćemo oko njih imati manje posla nego u plastenicima. Opremljeni smo i neophodnom mehanizacijom tako da ćemo za njih bez problema proizvoditi hranu na više od deset hektara zemlje”, kaže Violeta.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!