Suša koja je desetkovala ovogodišnji rod kukuruza na poljima u vranjskom kraju primorala je stočare koji prave silažu da počnu sa ozbiljnim pripremama za obavljanje ovog velikog posla.
Stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Srđan Zafirović poručuje stočarima koji prave silažu da u ovaj posao krenu u trenutku kada kukuruz dostigne mlečnu zrelost jer je tada najpogodniji za siliranje.
„Idealno vreme za spremanje silaže je kada se kukuruz nalazi u fazi mlečne zrelosti, odnosno trenutak kada počinje voštana zrelost. Ovo praktično znači da kukuruz mora da ima 65 posto vlage i 35 posto suve materije u sebi.Pravi trenutak za skidanje kukuruza sa polja za spremanje silaže je kada mlečna linija na prelomljenom krugu klipa kukuruza bude po sredini i to u mnogome zavisi da li se radi o kukuruzu za silažu ili o nekim kasnijim hibridima.“, kaže Zafirović.
On takođe poručuje poljoprivrednicima da prilikom pripremnja silaže od kukuruza ne upotrebaljavaju konzervans – inokulant jer on u sebi sadrži dovoljnu količinu mlečne kiseline za uspešno konzerviranje.
Pravilna žetva i proces konzerviranja kukuruzne silaže će obezbediti njen dobar kvalitet koji će kasnije kroz ishranu stoke dati izvanredne rezultate u proizvodni mleka i uzgoju krava.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!