PSSS: Kukuruz silirati bez konzervansa

Suša koja je desetkovala ovogodišnji rod kukuruza na poljima u vranjskom kraju primorala je stočare koji prave silažu da počnu sa ozbiljnim pripremama za obavljanje ovog velikog posla.

Stručnjak za stočarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Srđan Zafirović poručuje stočarima koji prave silažu da u ovaj posao krenu u trenutku kada kukuruz dostigne mlečnu zrelost jer je tada najpogodniji za siliranje.

„Idealno vreme za spremanje silaže je kada se kukuruz nalazi u fazi mlečne zrelosti, odnosno trenutak kada počinje voštana zrelost. Ovo praktično znači da kukuruz mora da ima 65 posto vlage i 35 posto suve materije u sebi.Pravi trenutak za skidanje kukuruza sa polja za spremanje silaže je kada mlečna linija na prelomljenom krugu klipa kukuruza bude po sredini i to u mnogome zavisi da li se radi o kukuruzu za silažu ili o nekim kasnijim hibridima.“, kaže Zafirović.

On takođe poručuje poljoprivrednicima da prilikom pripremnja silaže od kukuruza ne upotrebaljavaju konzervans – inokulant jer on u sebi sadrži dovoljnu količinu mlečne kiseline za uspešno konzerviranje.

Pravilna žetva i proces konzerviranja kukuruzne silaže će obezbediti njen dobar kvalitet koji će kasnije kroz ishranu stoke dati izvanredne rezultate u proizvodni mleka i uzgoju krava.

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar