Turistička sezona u zemljama regiona uveliko je spremna. Dok se tržište rada u Srbiji suočava sa nedostatkom radne snage, sezonski poslovi u susednim zemljama postaju opcija za radnike iz naše zemlje.
Prema projekcijama sindikata iz Hrvatske, u ovoj godini će im nedostajati između 55.000 i 65.000 sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu. A u Crnoj Gori, procenjuje se da će biti potrebno oko 20.000 sezonskih radnika. Šta je najtraženije i najplaćenije za Forbes Magazin objasnio je Miloš Turinski iz Infostuda, koji je radio ovo istraživanje, piše Forbes.
„Istraživanje je pokazalo da će Hrvatska imati najveće potrebe, veće za 40 odsto u odnosu na prethodne godine. Samo Budva kao grad iziskuje oko 8.000 sezonskih radnika. Uvek je tu najpopularnije ugostiteljstvo gde su najviše traženi, za početak, konobari, a s druge strane i kuvari. Tu su ujedno i najviše zarade”, kaže Turinski.
Odlične plate
Prema njegovim rečima, kuvari su ti koji mogu da imaju platu i do 3.000 evra ukoliko su šefovi i majstori svog zanata. Konobari, s druge strane, mogu da imaju platu oko 1.500 evra. Turinski dodaje da je to fiksni deo plate, ali zaradu mogu da povećaju i zahvaljujući bakšišu.
Moramo uzeti u obzir i da je ovim zanimanjima plaćen i smeštaj i obrok. S druge strane, zaista su neophodna sva zanimanja koja su vezana za turizam. Traženi su i recepcioneri, spremačice, sobarice, ali interesantno je da se traže i fotografi. Naši ljudi zapravo vole da rade u sezoni. Najčešće odlaze na hrvatsko primorje, s obzirom na to da su uslovi i zarada malo bolji nego u Crnoj Gori. Često se zapravo iz sezone u sezonu vraćaju jer mogu da donesu čist novac posle pet ili šest meseci rada“, ističe Turinski.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!