NIŠ – Srpska kuhinja, južnjački merak i tolerantan odnos ugostitelja prema pušačima preporuke su koje masovno dovode komšije iz Bugarske da najluđu noć provedu u nekom od restorana u Nišu ili na Vlasinskom jezeru!
Gosti su uglavnom iz Sofije, koja je nekih 160 kilometara od Niša, ali se oni i pored toga odlučuju na trodnevne aranžmane. Dva noćenja sa doručkom i svečanom večerom kreću se od 130 do 190 evra.
Natalija Živanović, rukovodilac Informativnog centra niške Turističke organizacije potvrdila je da će kapacitete niških hotela i pansiona sa 70 odsto popuniti gosti iz Bugarske.
Već nekoliko godina unazad uočljivo je da smo postali tražena destinacija za doček Nove godine. Naše komšije ne žele samo da se dobro provedu, već hoće da posete i istorijske spomenike, ali i tržne centre i prodavnice – kaže Živanovićeva.
Ona podseća da se mogu pridružiti i Nišlijama na Trgu kralja Milana, gde će ih zabavljati Sanja Ilić i orkestar „Balkanika“. Koliko ih je bilo na dočeku ove, već stare godine, teško je utvrditi, jer granicu mogu preći i samo sa ličnom kartom. Ugostitelji već sada zadovoljno trljaju ruke i spremaju se da gosti sa sobom ponesu još bolje utiske
BUGARI vole i Vlasinsko jezero kao novogodišnju destinaciju. Prema rečima Vladimira Jovanovića, upravnika hotela „Vlasina“, komšije će im popuniti četvrtinu kapaciteta.
– Zakupili su sve kapacitete, 160 kreveta, od 30. decembra do 2. januara. Dolaze u dve grupe. Mislim da je naše gostoprimstvo i usluga najbolja reklama za nove goste – kaže Ivan Stojanović, šef recepcije u hotelu „Tami rezidens“.
Slična je situacija i u hotelu „Aleksandar“, gde su prema rečima recepcionarke Ane Brzački zakupili 95 postelja tokom novogodišnjih praznika.
Gosti su uglavnom iz Sofije i različite su životne dobi, od 25 do 50 godina. Komšije Bugari vole da putuju i do sada su uglavnom novogodišnje praznike provodili u Makedoniji. Prema nekim procenama, za doček 2012. godine u restoranima u istočnoj Makedoniji boravilo je oko 20.000 Bugara.
Bugarske kafane nisu više raj za one sa plićim džepom, skuplje su nego u Srbiji za 20 odsto, ali to nije bilo presudno za dolazak na zapad, odnosno u Srbiju. Svaka kafana u Bugarskoj koja drži do sebe, neguje srpsku narodnu ili takozvanu, novokomponovanu muziku.
– Jednostavno, vole našu kuhinju, mentalitet, muziku, atmosferu… kao što i mi volimo da letujemo i zimujemo kod njih – kaže Dragiša Ivanović, šef sale restorana „Stadion“. – Obožavaju ćevape na kajmaku, ali i turšiju, kiseo kupus, kavurmu… svaki novi ukus im je zanimljiv i to nije ništa neobično.
A uz sve to, neće morati da izlaze van restorana kada nastupi „nikotinska kriza“. U Bugarskoj je, kao i u Makedoniji, na snazi opšta zabrana pušenja u zatvorenim ugostiteljskim objektima, što je mnoge meraklije u velikoj meri opredelilo da se odluče za put u Srbiju, koja je u okruženju, izgleda, „pušačka oaza“.
(Kraj)
IZVOR:VEČERNJE NOVOSTI
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!