Raspisan konkurs za studentsku stipendiju i učeničku nagradu „Sveta Petka“

Komisija „Sveta Petka“ Gradske opštine Medijana u Nišu raspisala je Javni konkurs za stipendiranje studenata i nagrađivanje učenika za tekuću godinu, a rok za prijavu je do 13. novembra.

Pravo da ostvare studentsku stipendiju „Sveta Petku“ imaju studenti fakulteta sa sedištem u Nišu u sastavu Univerziteta u Nišu, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na godinu koja nije prva ili završna na osnovnim akademskim ili integrisanim akademskim studijama, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koij nisu gubili nijednu godinu tokom studija i koji su prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studiraju položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00.

Pravo na stipendiju ne može ostvariti student koji je za tekuću školsku godinu ostvario pravo na stipendiju u skladu sa odlukom nadležnog organa RS ili Grada Niša.

Oravo na studenstku stipendiju „Sveta Petka“ ne može ostvariti student koji je u prethodnim školskim godinama ostvario pravo na studentsku stipendiju „Sveta Petka“ odnosno drugu studentsku stipendiju u skladu sa odlukom nadležnog organa Gradske opštine Medijana.

Stipendija može biti dodeljena samo studentu koji prilikom raspisivanja javnog konkursa ima prebivalište na području Gradske opštine Medijana  i bez prekida najmanje godinu dana koji prethode raspisivanju javnog konkursa.

Pravo na učeničku nagradu „Sveta Petka“ mogu ostvariti učenici osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajna, jedinica lokalne samouprave, nacionilni saveti nacionalnih manjina i drugo pravno ili fizičko lice, koji su prvi put upisani u određeni razred u tekućoj školskoj godini, koji su u prethodnoj školskoj godini ostvarili jedno od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima koja se nalaze u kalendaru takmičenja učenika.

Nagrada može biti dodeljena samo učeniku koji prilikom raspisiravanja javnog konkursa ima prebivalište na području opštine Medijana i bez prekida najmanje godinu dana koji prethode raspisivanju javnog konkursa.

Dokumenta koja treba priložiti uz prijavu na Javni konkurs za dodelu stipendije su sledeća:

  1. Prijava na Javni konkurs za dodelu stipendije – u slobodnoj formi i potpisana od strane podnosioca prijave.
  2. Uverenje o statusu studenta – original ili overena fotokopija. Izdavalac: fakultet sa sedištem u Nišu u sastavu Univerziteta u Nišu, na kome student studira: Uverenje mora da sadrži sledeće dokaze: da ima status studenta fakulteta sa sedištem u Nišu u sastavu Univerziteta u Nišu, da je uisan prvi put u tekućoj školskoj godini na godinu koja nije prva ili završna na osnovnim akademskim ili integrisanim akademskimstudijama, da se školovanje studenta finansira iz budžeta RS, da student nije gubio nijednu godinu tokom studija, da je student prema nastavnom programu visokoškolske ustanove na kojoj studira, položio sve ispite iz prethodnih godina studija i postignutu prosečnu ocenu svih položenih ispita iz prethodih godina studija zaokrugljenu na drugu decimalu godina studija . Izjava da student ne prima drugu stipendiju.
  3. Uverenje o prebivalištu – original ili overena fotokopija. Izdavalac: PU u Nišu, uverenje mora da sadrži dokaz da studenti prilikom raspisivanja javnog konkursa ima prebivaliste na području opštine Medijana i bez prekidanja najmanje godinu dana koji prethodi raspisivanju konkursa.
  4. Lična karta – fotokopija, lice koje poseduje ličnu kartu sa čipom, uz fotokopiju dostavlja očitanu ličnu kartu.

Dokazi kojie je neophodno priložiti uz prijavu na Javni konkurs za dodelu nagrade: Prijava na Javni kokurs za dedelu nagrade, u slobodnojformi potpisana od strane punoletnog podnosioca prijave, Uverenje o statusu učenika koji je prvi put upisan u određeni razred u školskoj godini 2020/2021. Nagrade (diplome) za osvojeno jedno od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima koja se nalaze u kalendaru takmičenja učenika, koji utvrđuje ministarstvo za poslove u obrazovanju. Uverenje o prebivalištu, Lična karta za lice koje je starije od 16 godina, Izvod iz matične knjige rođenih za lica mlađa od 16 godina.

Prilikom odlučivanja, kandidati prijavljeni na javni konkurs vreduju se na osnovu postignute prosečne ocene svih položenih ispita iz prethodnih godina studija, prema nastavnom programu visokoškolske ustanove.

Komisija „Sveta Petka“ bodovaće uspeh učenika na takmičenjima na sledeći način:

  1. osvajanjem prvog, drugog odnosno trećeg mesta na republičkom takmičenju, učenik ostvaruje 3, 2 odnosno 1 poen.
  2. osvajanjem prvog, drugog, odnosno trećeg mesta na međunarodnom takmičenju na kojem pored takmičara iz Srbije učestvuju još samo takmičari iz država sa kojima se Srbija graniči i Slovenije, Grčke i Kipra – balkanska takmičenja – učenik ostvaruje štst, pet odnosno četriri poena.
  3. osvajanjem prvog, drugog odnosno trećeg mesta na međunarodnom takmičenju učenik ostvaruje devt, osam odnosno sedam poena.

Prilikom odučivanja, kandidati prijavljeni na javni konkurs vrednuju se prema ukupnom broju poena ostvarenom na osnovu osvojenih mesta.

Nepotpune i neblagovremene prijave na Javni konkurs neće biti razmatrane.

Odluku o dodeli stipendije i nagrade donosi Veće Gradske opštine Medijana na predlog komisije „Sveta Petka“. Veće istom odlukom utvrđuje i visinu esečnog iznosa stipendije, odnosno visinu iznosa nagrade. Komisija će predložiti dodelu stipendije prvorangiranom studentu sa svakog fakulteta. Ukoliko dva ili više studenta budu prvorangirani, Komisija će predložiti dodelu stipendije svim prvorangiranim studentima. Stipendija se isplaćuje u 12 jednakih msečnih rata. Stipendija se dodeljuje bez vraćanja, saopštava Gradska opština Medijana.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar