Ratni rezervisti sutra protestuju ispred Osnovnog suda

Ratni rezervisti,  učesnici rata 1999. godine, organizovaće sutra u 14 časova protest ispred zgrade Osnovnog i Višeg suda u Nišu, potvrdio je za Jugmediu predstavnik kriznog štaba rezervista iz Niša Dejan Veličković.

Prema Veličkovićevim rečima protest će biti organizovan zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica i predugih sudskih sporova po tužbama boraca.

„Apelacioni sudovi su potvrdili da su rezervisti iz Niša, ali i drugih mesta u Srbiji bili diskriminisani jer nisu dobili ratne dnevnice kao rezervisti Topličkog okruga. Medjutim, država se žalila na presude i o sporovima sada odlučuje Kasacioni sud“, rekao je Veličković.

On je istakao da sudovi namerno odugovlače i ukoliko se tako nastavi mali broj boraca će dočekati isplatu ratnih dnevnica.

„Nakon tužbi za diskriminaciju sudovi treba da odlučuju po tužbama za nematerijalnu štetu, a onda o o isplati ratnih dnevnica. Kada će sve to biti završeno ako mi već sada na isplatu čekamo 18 godina“, izjavio je Veličković.

Prema njegovim rečima, ratni rezervisti će na sutrašnjem protestu zatražiti od države isplatu 3.500 dinara po danu provedenom na ratištu, što je iznos jednak onom koji su dobili rezervisti sa područja Topličkog okruga.

Veličković je kazao da su pored boraca iz Toplice ratne dnevnice proteklih godina dobile i sudije iz mnogih mesta u Srbiji.

„Imamo presude koje pokazuju da su sudovi dosudjivali u korist njihovih kolega, ali i rodjaka sudija. Na ime ratnih dnevnica sudije su naplaćivale po 500.000 dinara“, naglasio je Veličković.

On je rekao da će ratni rezervisti na sutrašnjem protestu zatražiti donošenje zakona koji će im omogućiti besplatno lečenje i olakšice prilikom plaćanja komunalnih usluga, pošto su mnogi od njih oboleli na ratištu i egzistencija im je ugrožena.
B.Ljubisavljević