REKORD Na Danima banice u Beloj Palanci tri puta više majstora i turista od broja stanovnika

Kada kažeš banica, odmah pomisliš na malenu varoš na istoku Srbije

Na 14. gastro-turističkoj manifestaciji “Dani banice“  u Beloj Palanci, koja se održava ovog vikenda, svoje umeće u pripremi banice po kojoj je ova varoš poznata i van granica zemlje, predstavio je 321 učesnik, najviše do sada iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske i Slovenije, dok je na Sajmu starih i umetničkih zanata bilo 110 izlagača. Za Dečju olimpijadu u pripremi banice  bilo je 154 dece, najviše do sada. I ove godine nije izostao ‘’Vrtkin vrt’’ na kojoj se promoviše još jedan belopalanački brend-paprika vrtka.

Belu Palanku je tokom vikenda  posetio veliki broj turista, a organizatori očekuju oko 30.000, tri puta više nego što Bela Palanka ima stanovnika.

Vredne domaćice i ovoga puta spremale su slane, slatke, integralne i kreativne banice. Manifestaciju je organizovala Turistička organizacija Bele Palanke pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Promoter je Nenad Gladić Lepi Brka koji kaže da već godinama dolazi u Belu Palanku i da ova manifestacija nije izgubila svoj osnovni cilj jer je u fokusu cele ove priče hrana.

Radionice za decu

Irena Rangelov iz Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, organizatora Sajma starih i umetničkih zanata kaže da i ona ovaj način čuvaju tradicionalne vrednosti i zavičajnu kulturu. „Za najmlađe smo organizovali radionucu za oblikovanje gline i pustovane vune“, kaže.

„Oni koji dolaze ovde znaju zašto dolaze i ponovo se vraćaju. Uvek imam najbolji zadatak da radim sa decom koju su već za pripremu banice obučile bake, majke, tetke… Ove godine sam i u žiriju kako bi izabrali najbolju banicu. Ova tradcija treba da se nastavi. Banica je prokrčila svoj put, a vrtku treba još više promovisati“, kaže Gladić za Jugmediu.

Marina Milenković iz Bele Palanke kaže da je tajna dobre banice u testu i načinu pripremu.

„Banicu pravim tako što testo razvučem ali najvažnije je da je dobro brašno. Na Danima banice učestvujem sedam godina na nagovor dece. Pripremila sam banicu sa sirom i spanaćem, sa suvom paprikom vrtkom i višnjom i čokoladom“, priča ova domaćica.

Mirjana Vasiljević iz Bele Palanke na Danima banice učestvuje četiri godine.

„Banica jeste naš brend i po tome je poznata i van granica Srbije. Predložila sam predsedniku opštine da se ovde otvori picerija u kojoj bi žene pravile banice i od toga mogle da žive. Pripremila sam banicu sa jabukom i cimetom i orasima, od tikve sa medom i šećerom, sa sirom i blitvom“, priča Mirjana, dodajući da svoje umeće u pripremi banice pokazuje i na raznim sajamskim manifestacijama.

Predstavnica Udruženja ‘’Zlatni groš’’ iz Niša Tanja Paunović kaže da je je izazov nadmetati se u pripremi ovog specijaliteta.

„Nadamo se nekoj od nagrada“, veli.

Direktor Turističke organizacije Bele Palanke Miloš Lilić kaže da je sada oboren rekord  po broju učesnika.

„U pripremi banice nadmetao se 321 učesnik iz Srbije, Bugarske i Slovenije. Na Sajmu  starih u umetničkih zanata bilo je 110 izlagača. Za Dečju olimpijadu u pripremi banice  bilo je 154 dece, najviše do sada. Oni su uz pomoć našeg promotera Nenada Gladića pravili banicu. Cela Bela Palanka je uključena u ovu manifestaciju. Imalo i Vrtkin vrt na kome promovišemo još jedan naš brend – papriku vrtku. Suština cele ove priče je da opština Bele Palanke pomogne ženama koje žele da se udruže i formiraju zadrugu. Kada završimo proces zaštite geografske oznake porekla banice i paprika vrtke, mislim da ćemo tada stvoriti prave uslove, a ove žene koje to rade i zarade“, objašnjava Lilić.

Koncerti

Održani su koncerti Djorđa Davida i Ivane Negativ, Sanje Ilić i Balkanike, Milice Pavlović i Harisa Džinovića. U nedelju uveče je koncert Dragice Radosavljević Cakane, a posle svečanog zatvaranja u centru grada je koncert Dejana Petrovića i Big benda.

Prema rečima predsednika opštine Gorana Miljkovića, banica je sinonim za Belu Palanku i kad se kaže banica odmah se pomisli na Belu Palanku.

„Ulažemo dosta energije, napora i sredstava da ’Dani banice’ budu što bolji jer smo shvatili značaj razvoja turizma. Ove godine je rekordan broj učesnika. Očekujemo oko 30.000 posetilaca, od kojih je oko 6.000 iz inostranstva. Nadamo se da će ekonomski efekti biti pozitivni.Treba još mnogo toga da se uradi kako bi naredni 15. ’Dani’ bili još bolji. Pružićemo podršku onima koji prave banicu i proizvode paprika vrtku. Radimo na zaštiti geografskog porekla oba naša brenda. Nadamo se da ćemo naredne godine bar jedan imati za oznakom porekla. Cilj nam je da se poveća ekonomska snaga preduzetnika i da  turisti koji su bili kod nas dodju opet“, ističe Miljković.

Na čelu stručnog žirija je Jordan Nastanovič iz Kulinarske federacije Srbije, a u žiriju je i poznati kuvar iz Bugarske Ivan Zvezdev.

„Imamo težak i odgovoran zadatak da izaberemo najbolje banice a odlučivaće nijanse“, kaže Nastanović, dok Zvezdev dodaje  da je ovoga puta video mnogo novih recepata za pripremu ovog specijaliteta i da postoje razlike izmedju bugarske i srpske banice.

Većnik za poljiprivredu Rade Mladenović kaže da se i paprika vrtka polako probija na tržištu.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

0 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare