U varoši Surdulica, čija opština godinama ima najveći broj turista u Pčinjskom okrugu, ponajviše zbog Vlasine i Vlasinskog jezera, ima petnaestak restorana, a jedan od njih, restoran „Ladovina“, izdvaja se po velikom broju gostiju, čiji vlasnik kaže da je zabeležio rekord u poslednjih 30 godina.
„U poslednje tri decenije, koliko se bavim ugostiteljstvom, bolju sezonu nisam imao“, ponosno priča za JuGmediu vlasnik restorana „Ladovina“ Vladica Kostić.
Kada smo posle puta od 40 minuta stigli u centar Surdulice, pitali smo vlasnike kafića da nam preporuče najbolji restoran. Sva trojica su nam preporučili upravo ovaj restoran u Ulici Tome Ivanovića, stotinak metara od centra.
„Ladovina je surdulički brend“, rekoše.
Ovaj restoran nije luksuzno opremljen poput nekoliko u koje smo kasnije ušli, ali Kostić je mišljenja da je ono što se pojede i popije, kao i dobra usluga, mnogo važnije od svetlećih reklama.
„Ove godine imao sam goste iz skoro svih okolnih zemalja, pa i iz Slovenije. To su turisti na dan-dva koji na putu za Grčku skrenu sa auto-puta da posete Surdulicu i svrate kod nas na ručak. Posla je bilo toliko mnogo da ja često kažem u šali da je bila – pozitivna katastrofa“, priča vlasnik „Ladovine“.
Jutro je. U restoranu tek po koji gost na kafi, a mi nastavljamo razgovor.
Kostić objašnjava da je cela varoš Surdulica sa svojim selima letos bila prepuna.
„Bilo je mnogo i gasterbajtera. Nisu bili godini, dve pa se uželeli, a iskoristili period kada je korona malo popustila“, objašnjava.
Surdulica je mala, planinama ušuškana varoš, čista i uređena i u centru i na periferiji. Iako se u jesen tek zakoračilo, na ulicam čujemo i makedonski jezik.
„Makedonci u Bugari su nam gosti tokom cele godine i ovde dolaze baš zbog dobre hrane. Osim toga, Surdulici je bog dao Vlasinu i Vlasinsko jezero u blizini, pa i kada tamo dođu turisti, ne propuste da dođu u varoš da se zabave“, objašnjava.
Ne voli epitet – brend, ali ipak kaže da se njegov restoran razlikuje od drugih što tokom cele godine ima domaće kobasice sa četiri vrsta mesa-jarećeg, pilećeg, svinjskog i goveđeg, zatim, suvo meso i sve vrste svežih pečuraka sa obližnjih planina, a pogače su ovde, kaže, takve da se „tope u ustima“.
„Međutim, i dalje je vodeći roštilj po narudžbinama“, a na pitanje da li je reč o leskovačkom čuvenom roštilju, odgovara da se radi o surduličkom roštilju, što prvi put čujemo.
„Kad vaši Leskovčani probaju kod mene specijalitete sa roštilja obavezno kažu da je bolji surdulički od leskovačkog roštilja“, tvrdi ovaj vlasnik restorana dok ga gledamo s nevericom.
Priča da je u Surdulici razvijen ugostiteljski turizam i da je to nasleđe od pre nekoliko decenija. Žali se, kao i drugi vlasnici što ova varoš u dolini nema direktni ulaz i izlaz na novi auto-put.
“To nam je u početku veoma smetalo, no znali smo da moramo duplo više da radimo da bismo prevazišli taj problem, pa smo sada sigurni da kada turista, koji voli dobar zalogaj, siđe sa auto-puta kod Hana, on ne ide desno, nego levo, prema Surdulici“, uveren je vlasnik restorana „Ladovina“.
Tokom decenija Vladica Kostić bio je domaćin skoro svim ministrima i čelnicima opozcije, kao i svim pevačima koji su pevali za nove godine ili druge svetkovine. Godina već priprema hranu za fudbalere Radnika zbog čega, priča u šali, postižu dobre rezultate na terenu.
Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane opštine Surdulica. Stavovi izneti u podržanom medijskim projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!