Rezervisti protestuju za Ginisa

LESKOVAC – Desetak bivših učesnika rata na Kosovu tokom 1999. godine tri meseca protestuju u šatoru ispred sedišta grada Leskovca i načelništva Jablaničkog okruga i ne nameravaju da odu odatle sve dok ne dobiju zaostale ratne dnevnice.

„Protestovaćemo sve dok ne postignemo cilj, prezimićemo ovde i dočekati proleće ako treba, a ako postignemo rekord za Ginisa biće dodatni poen“, kaže za agenciji „juGmedia“ predsednik Štrajkačkog odbora Milorad Mitić.

On predstavlja otcepljeno krilo Udruženja boraca rata na Kosovu, koje se putem masovnih protesta godinama neuspešno borilo za ratne dnevnice.

Tvrdi da iza njega stoji preko hiljadu ljudi, ali oko šatora se vrti po desetak vojnih rezervista, koji smenski dežuraju.

Iz šatora prema ulici viri ćunak iz koga se izvija dim, a unutra se rezervisti greju pored „kubeta“ (peći od tankog lima p.n.). Preko puta su poređani dušeci sa posteljinom.

Lokalne vlasti i prolaznici su se već svikli na „dekor“ sa istaknutom zastavom sa petokrakom, a ni dežurni policajci nemaju posla.

„Smeta mi samo hladnoća. Ponekad uđem u šator da se ogrejem, ali se bojim da mi ne zamere starešine“, priča jedan od njih.

Mitić i njegovi drugovi bili su, tvrde, primljeni u Ministarstvu za  rad i socijalnu politiku.

„Primio nas državni sekretar Negovan Stanković, rekao da nas rauzme i podržava, ali nikakvo konkretno obećanje nismo dobili“, objašnjava Mitić.