Jedanaest vlasnika ugostieljskih radnji i restorana iz Leskovca i Srbije zakupilo je dvadesetak štandova na roštiljskoj štrafti u centru Leskovca, ali se danas oko 15 sati čuvni leskovački specijaliteti prodaju samo na dva štanda, za razliku od prethodnih godina kada se već oko podneva dimilo sa svih skara.
Roštildžije kažu da je velika vrućina danas u Leskovcu i da malo ima zainteresovanih.
„Čekamo veče, kad se malo ohladi, ova vrućina prži glavu iako vetar duva, ali je vreo i on“, objašnjava jedan od njih.
Na oko, roštiljskih štandova i bašti ima više nego lane, ali je isti broj ugostitelja jer su „Kamiondžije“ zakupile dva prostrana štanda. Za razliku od prošle godine, ovoga puta dominiraju ugostitelji iz Leskovca i to, među njima, i oni najbolji.
U trgovisnkoj zoni postavljeno je 58 štandova TOL-a, ali neki još nisu stigli, pa će ih biti daleko više.
Tu je čuvena „Koliba“, koja redovno izlaže još od 2006. godine, s vlasnikom Predragom Lazaravećem Šišku, koji će i ove godine, 8 put zaredom sa svojim kompanjonima praviti „najveću pljeskavicu na svetu“, zatim, „Groš“, „Koliba“, „Tomina priča“, „Dva drugara“, „Badem“, „Pera ždera“, „Goran“, „Miguel“, ali i izlagači iz Koceljeva, Knjaževca i Čačka.
Niko od njih još nije istako cenovnike, kao da su tajna. Mi smo, ipak došli do jednog još neokačenog cenovnika i uočili da su cene skuplje, a vlasnik tog restorana kaže da je to zbog toga što su porasle cene i u mesarama, za godinu dana od 25 do 30 posto.
Cenovnik
Porcija od 10 ćevapa je 550 dinara Gurmasnka pljeskavica od od 200 grama 420, a od 300 – 590, dok je 300 grama uštipaka, koje Leskovčani izvrsno spremaju – 580 dinara.
Bela vešalica od 200 grama je 660 dinara, dimljena iste težine je 720, a punjena 790 dinara.
Dvesta grama pečene kobasice je 390 dinara, komad lepinje 60 dinara, kilogram jagnjetine i prasetine 3.000, odnosno, 2.500 dinara.
Gosti
U Turističkoj organizaciji, organozatoru ove jedinstvene gurmanske manifstacije na Balkanu, kažu da se gosti očekuju iz cele Srbije, a da ima najava organizovanih dolazaka iz Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije, tradicionalni ljubitelji leskovačkih specijaliteta sa roštilja.
Inače, svečano otvaranje Roštiljijade pomereno je za 22 sata, zbog prve utakmice na novom stadionu, a koncert Željka Samardžića počeće pola sata kasnije.
Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!
Prestrasno !
Bolje da ste otvaranje pomerili za ponoć. Aman ljudi sutra je radni dan. Kako su mogli da baš tad igraju utakmicu kad je i otvaranje Roštiljijade? Ima li ovaj grad plan ili sad treba život da stane zbog stadiona i Roštiljijade?
Nikad nije ni imalo planova jer faraon od kad je na vlasti sve je uništio,pa on i nezna šta je to plan,nezna on ništa pa ne uma ni da napiše tri rečanice sve mu drugi pišu a on i to nezna da pročita. To je sadašnjost!
A ti sve znaš…ili tako misliš. On ume i zna mnogo a rezultati i činjenice to potvrđuju. Čemu inda taj govor mržnje i zavisti?!
Ajde uživajte malo, Roštiljijada je jednom godišnje, izdržaćemo i te slatke muke. Neka narodu bude lepo, deci je još uvek raspust.
Pozdrav za KAMIONDZIJE 2,svaka vam cast, najbolji ste…..ostali nisu vredni pomena kad ste vi tu!!!!!
Bibac, Kod dva druga, Koliba, Groš…tu je uvek najveća gužva a roštilj najkvalitetniji.
Ne kukajte …U Poreču je hamburger 14evrića
Da je sa pomfritom koji je stajao u fritezi a nismo ga dobili i da je meso ok.Ne bi bilo problema.
A karta dotle? Biće bar četiri puta više…
Porediti Poreč i Leskovac.. hmmm
Ne kupujte giros.Uzeli smo svinjski koji nije mogao da se zvace a pritom ni pomfrit nismo u njemu dobili uz neke glupe izgovore.Bitno da je 500 din.
Mora da je od onih svinja sto su uginule od kuge
Izdaje li neko od rostiljdzija fiskalne racune?!
Cene nisu realne i zato će roštiljdžije morati brzo da se koriguju i prolagode narodu.