Šaip Kamberi dobio najviše glasova u Bujanovcu, Šćiprim Arifi u Preševu

Partija demokratskog delovanja (PDD) Šaipa Kamberija pobedila je u Bujanovcu, a Alternativa za promene Šćiprima Arifija osvojila je najviše glasova u Preševu pri izlaznosti od oko 40 odsto na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina koji su održani u nedelju u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, koje su potvrđene iz oba izborna tabora, PDD predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija je u Bujanovcu osvojila 2.919 glasova, Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija 2.125, a Alternativa za promene Šćiprima Arifija 1.117glasova.

Glasalo je oko 6.300 birača

U Preševu je AP dobio 2.600, PDD 1.600, koliko i Demokratska partija Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe, Sami Salihu osvojio je 1.600, a DP 76 glasova.

Prema prvim postizbornim kalkulacijama, pri ovakvim rezultatima, većinu u budućem Nacionalnom savetu Albanaca (NSA) mogli bi da naprave PDD i DPA, stranke koje su i pre izbora najavile koaliciju, ali i liste dvojice Arifija, Šćiprima i Nagipa, uz podršku Samija Salihua iz preševskog Pokreta za reforme.

U poseban birački spisak u ove dve opštine upisano je 34.469 Albanaca, od čega 16.395 u Bujanovcu i 18.074 u Preševu.

Nacionalni savet Albanaca ima 15 članova koji će biti izabrani po proporcionalnom sistemu.

Rahim Salihi, šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija, nosioca liste PDD na izborima za Nacionalni savet Albanaca (NSA), na Fejsbuku je proglasio izbornu pobedu svoje stranke

Šćiprim

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je izborni dan, u kome je osamnaest nacionalnih manjina biralo svoje predstavnike u nacionalnim savetima, protekao bez uočenih nepravilnosti.

Rok za utvrđivanje rezultata i objavlјivanje izveštaja je 96 sati od zatvaranja birališta, tj. 8. novembar u 20 časova.

Neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održani su na 926 biračkih mesta, na kojima je moglo da glasa 467.545 birača, upisanih u posebne biračke spiskove.