Siromašni već u redu za otpis računa za struju

 

NIŠ – Ukoliko Vlada Srbije i EPS prihvate predlog predsednika Borisa Tadića koji se čuo prilikom njegove nedavne posete Crnoj Travi, da se socijalno najugroženiji građani oslobode plaćanja za struju za ovaj mesec, a da se kao kriterijum uzme pravo na novčanu socijalnu pomoć, u tom slučaju struju potrošenu u februaru ne bi platilo oko 3.800 porodica u gradu na Nišavi.

Mnogi su iz pomenute kategorije stanovništva već počeli da „stavljaju“ sebe na spisak za besplatnu struju, a u ovdašnjem Centru za socijalni rad zasad ne mogu da daju bilo kakve konkretne odgovore i upućuju na to da se najpre sačekaju stavovovi nadležnih institucija, kada će se znati na koje se sve kategorije stanovništva odnosi ova povlastica. 

– U iščekivanju konačne odluke, naše sugrađane posebno molimo, da ono što je zasad samo ideja, ipak ne shvate zdravo za gotovo i počnu nemilice da troše struju koju kasnije neko drugi treba da plati. – Neka se normalno ponašaju i ukoliko se predlog prihvati, niko neće biti zanemaren – kaže Zoran Jović, direktor Centra.

Jović kaže i da se broj porodica koje se nalaze u kategoriji nosioca prava novčane socijalne pomoći od aprila prošle godine duplirao. Naime, tada ih je na spisku bilo 1.680 a sada, kako je već pomenuto, oko 3.800. Razlog tome je između ostalog i nešto liberalniji Zakon za ostvarivanje ovog prava.

U Nišu je 2.400 ljudi oslobođeno plaćanja komunalnih računa, ali su oni ovu olakšicu ostvarili na osnovu kriterijuma koje ustanovio lokalni parlament.

Izvor Večernje Novosti

 

(kraj)