Siromašnom komšiji prave novu kuću

LESKOVAC – Kuća od tugala nadničara Bobana Đokića (29) iz sela Čekmin, koji živi sa nepokretnom majkom i tetkom, urušila se proletos usled dotrajalosti i obilnih kiša. Ali, ova siromašna porodica nije ostala pod vedrim nebom. U pomoć je pritekao prvi komšija Slobodan Spasić. Bespomoćne ljude je smestio u pomoćnom objektu svoje kuće i organizovao seljane da Đokićima naprave novi dom.

Svako je po nešto priložio i za mesec dana nikli su zidovi kuće od osamdesetak kvadrata. Došlo se do betonske ploče.

“Išlo bi brže da nas ne ometa ova kiša”, ljuti se na nebo Nebojša Vujić, glavni majstor iz Čekmina, sela sa preko 1000 stanovnika.

Ovaj nesvakidašnji humani gest Bobanovih komšija pročuo se po selu, pa čim ugrabe vreme, Čekminci dotrče da pripomognu.

“Ko će, ako ne komšije. A Boban je to zaslužio jer nema čoveka u kraju kome nije pomogao”, priča Slobodan Spasić, inicijator ove humane akcije.

Ipak, da sam Boban nije nešto uštedeo radeći kao pomoćni radnik na gradilištima po leskovačkim selima i poljima, Čekminci ne bi bili tako darežljivi.

“Kupio sam giter blokove, montu i malo gvožđa, a iz Mesne zajednice sam dobio 100 đžakova cementa i 500 kilograma gvožđa. Ljudi donose po 20, 50 100 evra, ko koliko ima” priča ovaj prerano ostareli mladić.

Komšije su pomogle i u drugom materijalu, u vidu polovnih prozora i vrata.

“Od svega mi je najdraža njihova moralna podrška”, dodaje Boban, koji pored nadničenja neguje i dve skoro nepokretne starice.

Nije izvesno da će kuća biti useljiva do kraja godine. Majstor Vujić kaže da su glavni problem crep i krovna građa.

“Ima nagoveštaja da će “Mladost” iz Leskovca donirati crep, ali kako da se snađemo za drvnu građu”, razmišlja naglas.

A kada se kuća završi, Boban će potražiti sebi životnu saputnicu.

“Da imam ženu i decu, da živim kao sav normalan svet”, priča mladić čija tročlana porodica nikada nije imala redovna novčana primanja.