SKANDALOZNO:Makedonski putari diskriminišu strance

Za razliku od pre dve godine kada su putari primali samo denare sada su "napredovali" da se putarina može platiti i u evrima ali skoro duplo skuplje.

NIŠ – Makedonski putari mimo svih međunarodnih propisa skuplje naplaćuju putarinu strancima tako da umesto 1 evro (60 denara) oni koji plaćaju u evrima moraju izdvojiti 50 centi više.

Jedan od pravaca ka grčkom moru je put kroz Makedoniju, u dužini od 200 kilometara i svake sezone turisti imaju probleme sa naplatom putarine. Za razliku od pre dve godine kada su putari primali samo denare sada su „napredovali“ da se putarina može platiti i u evrima ali skoro duplo skuplje. Ako je putarina za deonicu 60 denara (1 evro) onaj ko plaća u evrima platiće skuplje, 1,5 evro. Inače, od metalnog novca primaju samo apoene od 1 evra i 50 centi.
Tako naše komšije u proseku od svakog putničkog vozila naplate 3 evra više putarine u oba pravca. Iznos nije zanemarljiv ako se uzme u obzir broj vozila koja su u tranzitu.
Pored putarine zamerka je i na kvalitet auto puta koji je ili loše urađen ili se gradi ali na ove okolnosti i nemamo prava da se ljutimo imajući u vidu koliko se u Srbiji dugo gradi autoput prema Makedoniji.

Stranci u Srbiji putarinu plaćaju u istoj protivrednosti kao i domaće stanovništvo.

(Kraj)