BABUŠNICA

Slađana Nikolić, prva predsednica opštine u Pirotskom okrugu

sdr

Samim izborom za predsednicu opštine Babušnica, Slađna Nikolić, viša medicinska sestra, ušla je u istoriju Pirotskog okruga budući da je prva žena predsednik, a trenutno samo još jednu opštinu na jugoistoku Srbije vodi žena, u Surdulici.

Ona, međutim, u intervju za Jugmediu ne potencira tu činjenicu, već govori o preobimnom poslu i zatečenim obaveza pred kraj prošle godine, s obzirom da je izabrana 11. decembra, sa mesta većnika u toj opštini, odnosno, liste SNS-a

Kada sam izabrana za predsednicu opštine preuzela sam mnoge obaveze koje smo morali zbog zakonskog roka i završetka godine da rešimo što pre. Bilo je zaista puno nagomilanih stvari koje su morale da se brzo reše. Tako je počeo moj mandat. Nadam se da smo uz  uspeli da uz veliku pomoć mog tima, neke stvari privedemo kraju i da koliko je bilo moguće uspešno završimo 2017. godinu. Period je bio kratak ali mislim da smo uspeli”, objašnjava Nikilićeva.

Budžet opštine je takođe usvojen na sednici u decembru prošle godine. U njegovom kreiranju niste učestvovali. Koliko iznosi budžet za ovu godinu i šta će biti prioriteti?

BABUŠNICA DA BUDE LEPO MESTO ZA ŽIVOT

Predsednica Nikolić u razgovoru s našim novinarem

Možda bi on izgledao drugačije i drugačije bi bila sredstva rasporedjena, ali ćemo raditi rebalans budžeta kako bi mogli normalno da funkcionišemo. Budžet za ovu godinu sa svim donacijama i prihodima iznosi 556 miliona dinara. Mi ćemo nastojati da radimo ono što možemo u okviru budžeta.

SNS sa 12 i SPS sa pet, čine većinu od ukupno 23 odbornika. U opoziciji su Bolja Srbija sa 3, a po jednog odbornika imaju DS i SDPS

Akcenat će biti na onim stvarima koje su važne za život gradjana Babušnice i da rešavaćemo probleme ljudi koji ovde žive. Dakle, u ovoj godini nastojaćemo da sredstva iz budžeta usmerimo na poboljšanje uslova života gradjana naše opštine i na još bolji rad javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač lokalna samouprava. Teško je u ovom momentu da dajem neku viziju šta ćemo raditi i da obećavam, ali ćemo se truditi da u narednom periodu radimo na tome da Babušnica postane lepo mesto za život”.

Kako funkcioniše lokalna Skupština u kojoj SNS i SPS imaju većinu?

Za sada uspešno funkcionišemo. U odličnim smo odnosima sa našim koalicionim partnerima SPS-om. Odbornička grupa SNS-a će biti pojačana za još jednu grupaciju. Potrudiću se da odbornička grupa SNS-a bude još jača. Cilj nam je da se u Babušnici stvore još bolji uslovi za život gradjana”.

Možda je još rano jer ste tek mesec dana na čelu opštine, ali kakva je  vaša ocena rada javnih preduzeća čiji je osnivač lokalna samouprava?

NA POTEZU ŽENSKA ENERIGIJA

Još nisam stigla da se ozbiljnije pozabavim njihovim radom, jer je kratak period. Moji pomoćnici, svako iz svog resora, prikupiće podatke o radu a planiram zajednički sastanak sa svim direktorima da vidimo kako ćemo dalje raditi. Ima dosta problema, treba nešto da se promeni. Idemo svi zajedno nekim novim smerom, vodjeni, kako ja obično kažem, “ženskom energijom“ a sve za dobrobit Babušnice i gradjana naše opštine”.

Kakva je saradnja u Pirotskom okrugu sa čelnicima lokalnih samouprava Pirota, Bele Palanke i Dimitrovgrada?

Veoma sam ponosna što su ovde bili gradonačelnik Pirota i predsednici opština Bela Palanka i Dimitrovgrad. Imali smo zajednički sastanak na kome sam dobila njihovu podršku za rad i za dalji nastavak saradnje. To mi puno znači.Trudiću se da saradnja u okrugu bude na zavidnom nivou”, naglašava u razgovoru za Jugmediu predsednica opštine Babušnica Slađana Nikolić.